Is aangepast kunstlicht in de supermarkt juridisch toegestaan?

Gisteren kocht ik prachtige groene sperziebonen in de supermarkt. Thuisgekomen bleken ze eerder geel.
Oorzaak: de winkel gebruikt optimale kleurtemperaturen voor het etaleren van vlees, vis, groenten en brood.
Groenten en fruit worden belicht met een lichttemperatuur van ongeveer 3000 Kelvin. Zo komen de felle kleuren van de meeste groenten- en fruitsoorten het beste tot uiting. Daarnaast worden sla en andere bladgroenten van een hoge lichtintensiteit voorzien om de groene kleuren te benadrukken.

In artikel 44 van het Burgerlijk Wetboek 3 vond ik:
Bedrog is aanwezig, wanneer iemand een ander tot het verrichten van een bepaalde rechtshandeling beweegt door enige opzettelijk daartoe gedane onjuiste mededeling, door het opzettelijk daartoe verzwijgen van enig feit dat de verzwijger verplicht was mede te delen, of door een andere KUNSTGREEP.

Is deze verlichting oplichting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Artikel 44 van het Burgerlijk Wetboek Boek 3 is helaas niet van toepassing. Daar kom je op via de cirkelredenering. Bedrog is aanwezig, wanneer iemand een ander tot het verrichten van een bepaalde rechtshandeling beweegt door enige opzettelijk daartoe gedane onjuiste mededeling, door het opzettelijk daartoe verzwijgen van enig feit dat de verzwijger verplicht was mede te delen, of door een andere kunstgreep. Aanprijzingen in algemene bewoordingen, ook al zijn ze onwaar, leveren op zichzelf geen bedrog op. Een rechtshandeling is een feitelijke handeling van een natuurlijk- of rechtspersoon die is gericht op het tot stand brengen van een bepaalde rechtsgevolg. Een rechtsgevolg is hetgeen dat volgt nadat een natuurlijk- of rechtspersoon een rechtshandeling heeft verricht. Indien twee of meerdere partijen met elkaar in onderhandeling treden over de verkoop van bepaalde goederen, beogen zij in beginsel een overeenkomst als gevolg van artikel 6:217 van het Burgerlijk Wetboek. Een overeenkomst is een afspraak. Andere voorbeelden van rechtshandelingen zijn bijvoorbeeld het kopen van een televisie of een auto. Wat er verkocht wordt is niet bedorven en nog geschikt voor consumptie.  De kleur van de aangeboden groente is bij daglicht minder aantrekkelijk, maar of deze onaantrekkelijker smaakt als de kleur groener zou zijn, is niet te bewijzen. De groente ziet er wel anders uit m aar verandert niet werkelijk van structuur. Dat je je genomen voelt, is een ding wat zeker is. Bij een bepaalde supermarkt die naar een olifant is genoemd mag je het gelijk terugbrengen, dat dan weer wel. Mijn bron is: Winish Ganesh Bestuursrecht Van 2008 – 2013 Buitengriffier bij de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem Van 2013 – 2017 medewerker landelijke Ombudsteam https://www.ensie.nl/winish-ganesh Toegevoegd na 14 minuten: Allerlei soorten verlichtingstechnieken zijn toegestaan om de digitale winkelervaring van de klant te verbeteren.In veel supermarkten staat de groenten en fruit afdeling centraal. Het tonen van verse, gezonde en smakelijke producten triggert de aandacht van de klant op de taak van het kopen van voedsel (sic).

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0005291/2013...
http://www.lighting.philips.nl/systemen/sy...
https://www.ensie.nl/winish-ganesh/rechtshandeling

Als je terug gaat naar de winkel, dient de winkel het product terug te nemen. Vooral als je aan kunt tonen dat het product thuis of bij dag licht er anders uitziet, dan in de winkel. Nu gebruikt een supermarkt wel meer kunstgrepen om je te verleiden iets te kopen. Maar de grens van bedrog en verleiden is dun en in goed overleg komt de consument en de verkoper er wel uit. En soms is overleg tussen consumentenorganisatie(s) en verkooporganistatie(s) nodig. De toetsing of het juridisch is toegestaan is alleen de weg bij grove en langdurige schending en als het geen overleg meer mogelijk is. Het is misleiding als speciale lampen ingezet worden om een slecht partij te verkopen en deze lampen uitgezet worden als deze partij verkocht is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100