Mag de supermarkt de plus je bsn nummer van je.Je ID kaart of paspoord NSN nummer gebruiken om te scannen ?

in de supermakt plus zag ik bij iemand zijn internet Modem kwam om halen Die degene moest zijn ID kaart af gefen en het personeel ging met hun telefoon zijn bsn nummer scannen Ik vindt dit echt niet kunnen ik streep mijn bsn nummer altijd door .het personeel zegt zondag dat nummer kunnen wij het niet mee geefen

Toegevoegd na 5 minuten:
een foute zondag is eigelijk zonder

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dat mogen ze niet. (Of er moet een speciale wet voor zijn die dat regelt, maar die is er niet). https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/welke-organisaties-mogen-mijn-burgerservicenummer-bsn-gebruiken Welke organisaties mogen mijn burgerservicenummer (BSN) gebruiken? Alle overheidsorganisaties mogen gebruik maken van uw burgerservicenummer (BSN). Andere organisaties mogen uw BSN gebruiken als dit in een wet staat. Gebruik BSN door overheidsorganisaties Overheidsorganisaties gebruiken uw BSN om hun taak uit te voeren. Dat mag alleen als uw BSN hierbij nodig is. Overheidsinstanties krijgen alleen de gegevens die ze nodig hebben. Ze krijgen dus niet al uw gegevens. Gebruik BSN door andere instanties Organisaties buiten de overheid mogen uw BSN gebruiken als dit in een wet is bepaald. En alleen voor het doel dat in de wet staat omschreven. Een zorgverlener (zoals uw huisarts of tandarts) is bijvoorbeeld verplicht uw BSN te gebruiken. Dat staat in de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg. En banken moeten uw BSN gebruiken voor uitwisseling van gegevens met de Belastingdienst. Dit staat in de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen. Uitwisseling persoonsgebonden gegevens Organisaties mogen uw BSN alleen gebruiken als het om de uitwisseling van persoonsgegevens gaat. Een organisatie mag uw BSN dus niet gebruiken als deze geen gegevens van u hoeft vast te leggen. Toegevoegd na 12 uur: Jurist Kaj Hollemans, gespecialiseerd in wet- en regelgeving rond alcohol, drugs en tabak, noemt het gebruik van de scanners illegaal en roept klanten op hun ID-bewijs niet meer te laten scannen in winkels. ,,Een ID-scanner leest de MRZ-strook, deze strook van cijfers en letters bevat allerlei persoonsgegevens. Dat gegevens niet worden opgeslagen is niet relevant, met scannen vindt verwerking plaats en dat mag niet. De verwerking is niet bedoeld om aan de verplichtingen te voldoen van de Drank- en Horecawet maar het dient alleen als rekenhulp en is dus onrechtmatig.'' Toegevoegd na 12 uur: Bedenk goed dat dat nog gaat over scanners die daarvoor speciaal bedoelt zijn en om een overtreding te voorkomen (tabak/alcohol). Dat personeel met eigen apparatuur bezig gaat met ID-bewijs voor een internetmodem is buiten elke redelijkheid.

Bronnen:
http://www.tabaknee.nl/nieuws/nieuws/33-ni...
https://www.ad.nl/binnenland/id-scanner-su...

Ja dat mag, de ID-scanners zijn hulpmiddelen en het gebruik hangt af van de omstandigheden waarvoor deze worden gebruikt. Bepaalde overheidsinstanties zijn verplicht het BSN-nummer te controleren en te gebruiken, maar dat houdt niet in dat het in alle omstandigheden verboden is het BSN-nummer in combinatie met de persoon de juistheid van de identiteit te controleren. De goedgekeurde ID-scanners slaan geen gegevens op maar controleren dmv het scannen van het BSN-nummer alleen de identiteit van de persoon. Staatssecretaris Van Rijn gaf eerder aan dat het gebruik van ID-checker om de identiteitsgegevens te controleren niet automatisch verboden is. Het is van belang welke gegevens worden gescand en dat de ID-checker voldoet aan de Wet bescherming persoonsgegevens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100