Mag je juridisch gezien je eigen huis in de fik steken?

Als je stinkend rijk bent en een vrijstaande villa hebt. En stel je wilt er vanaf of gewoon een mooi vuurtje. Mag je dan juridisch gezien je eigen huis in de fik steken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, ook al ligt je huis afgelegen. Dan mag dit nogsteeds niet om: om de openbare orde en veiligheid te garanderen om de woon- en leefomgeving te beschermen om de flora en fauna te beschermen (o.a. grote CO2 uitstoot en andere giftige dampen/stoffen) om hinder te voorkomen

Niet zonder meer. In principe mag je wel je eigen bezit vernietigen, tenzij dit bezit is beschermd. Als het huis een gemeentelijk monument of rijksmonument is, bijvoorbeeld niet. Ook kan het deels of geheel vernietigen van een woning gezien worden als vergunningsplichtige verbouwing of sloop, afhankelijk van de gemeente. Je loopt daarom tegen een aantal juridische problemen aan. Verzekeringsfraude laat ik even buiten beschouwing. Vuur is een apart verhaal. Vuur stoken in de open lucht is verboden volgens de meeste gemeentelijke verordeningen, maar daar kun je een ontheffing voor aanvragen bij de gemeente. Uiteraard moet je bij de aanvraag aantonen dat er geen gevaar ontstaat voor mens of milieu. Door de rook zou je mogelijk ook een omgevingsvergunning aan moeten vragen. Ook zou je de brandweer moeten informeren zodat zij niet onnodig uitrukken. Kortom... je kunt niet zomaar doen waar je zin in hebt, zelfs al ben je stinkend rijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100