Foto's gebruiken binnen Facebook zonder toestemming. Hoe zit dat?

Facebook heeft een licentie op elk geplaatste foto op hun site, die toestemming geef je automatisch als je akkoord gaat met de voorwaarden van Facebook. Maar als een gebruiker binnen Facebook een foto van jou wil gebruiken, een foto die jij hebt gemaakt en geplaatst, mag dat dan zomaar? Dit is een wazig gebied. In mijn geval beweert iemand dat hij/zij mijn foto zo van mijn pagina 'mag' plukken' en gebruiken voor zijn/haar eigen pagina. Ik mijn optiek is het wel zo beleefd om eerst te vragen of de maker van de foto het oké vind dat de foto gebruikt wordt. Dit is niet gebeurd en daar vond ik iets van. Dit wordt een beetje afgedaan als 'gezeur'. Nu wil ik het naadje van de kous weten. Iemand enig idee hoe dat zit met fotorechten/manieren binnen Facebook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens de voorwaarden van Facebook blijf je gewoon eigenaar van al je content. Je geeft door plaatsing van je content wel een licentie aan Facebook om deze content te gebruiken zolang je deze content op Facebook hebt staan. Dat moet ook wel, want anders zou Facebook je content niet op de tijdlijn van je vrienden kunnen laten zien. (Er staan regelmatig kettingbrieven op FB dat FB je content wil verkopen en dat je dan een bericht op je tijdlijn moet plaatsen om dat te voorkomen enzo, maar dat is gewoon onzin). Dat staat allemaal geheel los van andere gebruikers. Die heb je geen rechten gegeven door akkoord te gaan met de voorwaarden van Facebook. Andere mensen mogen jouw content niet zonder toestemming hergebruiken. Dat is geen wazig gebied: de andere persoon waarover je spreekt mag dit dus niet zomaar doen. Deze persoon mag jouw foto dus niet van je pagina plukken en zonder toestemming hergebruiken op zijn/haar pagina.

Bronnen:
https://www.charlotteslaw.nl/2014/08/auteu...
https://www.facebook.com/terms

Dat is het probleem met alles wat je op het internet zet: iedereen kan erbij en je moet hopen dat ze je copyright respecteren. Hoeveel moeite wil je doen om het af te dwingen? Hoe groot is de schade en hoe groot is de verspreiding? Als ze de foto maar een beetje aangepast hebben, is het al "nieuw werk"... Ik heb zelf mooie foto's op wikipedia gezet en mij is wel eens gevraagd of ze gebruikt mochten worden, maar hoeveel zouden er ongevraagd ergens rondzwerven?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100