Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je uit huis op je 18e zonder toestemming van je ouders?

Ik ben niet gelukkig thuis omdat ik veel problemen heb met mijn ouders en op een andere manier wil leven dan dat zij willen, hiermee heb ik het over uitgaan, kleding, vrije tijd etc. Ik ben gelovig dus vandaar. Ik ben net 16 en het voelt soms echt alsof ik 16 jaar van mn leven heb verspild. Maar mijn vraag is dus mag ik uit huis over 2/3 jaar op mn 18e ZONDER TOESTEMMING van mijn ouders? Omdat ik dan officeel volwassen ben ofzo?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Wetgeving
6K
ronron1212
7 jaar geleden
Als je 18 bent ben je volwassen en dan mag je dat doen.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Bedankt voor je antwoord, lucht erg op!!
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Ja dat mag als je 18 jaar bent, alleen vind ik je motivatie bijzonder. Je zou dit eerder verwachten bij iemand die ongelovig is geworden en bij strenggelovige ouders woont. Of bedoelde je dat ook te zeggen?
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Nee, dat zeker niet. Ik ben een trotse moslim en ik houd veel van mijn geloof ik krijg er veel rust en steun door. Ik wil de islam hierbij ook niet zwart maken ik heb veel vriendinenn die moslim zijn en de moeder daarvan draagt gewoon een bikini bijvoorbeeld. Maar ik wil de islam niet zo streng leven als dat mijn ouders willen. Ik geloof meer uit mijn hart en mijn ouders meer uit 'dingen doen, lichaam bedekken' etc. Ik wil gewoon een kort broekje kunnen dragen zonder problemen, een vriendje hebben, vrijheid. Maar door mijn ouders word ik eigenlijk 'onderdrukt' omdat ik nu 5x per dag moet bidden, dit moet doen, dat moet doen, dit niet mag, dat niet mag. En dat word ik onderhand wel een beetje zat. Vandaar.
tinus1969
7 jaar geleden
@saraaaaaxxc16 het grootste probleem is niet toestemming, maar geld. Je hebt pas op je 21e recht op een uitkering. Je hebt dus een baan nodig.
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Ja, dit kan. Maar dat wil niet zeggen dat je ouders uit je leven zijn. Ook op afstand kunnen zij nog invloed op je uitoefenen, zeker als je nog financieel afhankelijk bent van ze.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ja, dat mag. Vanaf je 18e heb je geen toestemming van je ouders meer nodig om ergens te gaan wonen. Je bent dan meerderjarig. Ook kun je dan zonder toestemming van je ouders een huurcontract sluiten. Vanaf die leeftijd ben je ook zelf verantwoordelijk als je schulden maakt en moet je zelf zorgen voor een zorgverzekering.

Op je 18e mag je ook alcohol, sigaretten en wiet kopen; meedoen aan de lotto en naar het casino of een speelautomatenhal; stemmen; minister-president worden;
een bankrekening openen zonder toestemming van je ouders; een eigen bedrijf starten.

Op je 16e mag je zelf afspraken maken over medische behandelingen en je medische dossier inzien; beslissen wat er met je lichaam gebeurt als je dood gaat; je bromfietscertificaat halen; je zweefvliegbrevet halen ;je tractorrijbewijs halen; naar een discotheek of kroeg zonder volwassene (maar nog geen alcohol drinken); seks hebben als het vrijwillig is; zonder toestemming van je ouders een tattoo of piercing laten zetten; een arbeidsovereenkomst aangaan; een testament maken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Bedankt!!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding