Staat deze incasso gerechtsdeurwaarder in zijn recht?

(Namens een vriend van mij)

20 september 2016 heb hij een brief ontvangen waarin staat dat hij een bedrag van €1600 verschuldigd is.

Het bleek om een Rialto auto verzekering te gaan in 2009.

Als kopie is een brief toegevoegd van januari 2009 waarin Rialto verzekeringen het incasso vraagt om het dossier te behandelen.

Als kopie is ook het vonnis bijgevoegd met als uitspraakdatum juli 2009.

Het incasso kan geen stukken leveren waarin staat dat in de periode van januari 2009 tot juli 2009 stukken zijn verzonden waarin hij vriendelijk verzocht wordt om het bedrag over te maken.

Nu komt het,

Hij heeft heel 2009 in detentie gezeten. Dat betekend dat hij brieven, noch het vonnis heeft ontvangen in deze periode. (getekend voor ontvangst, of op de hoogte hiervan)

Na het contact opnemen met het incasso, geven zij aan dat deze uitspraak 20 jaar vaststaat, en dat hier niks meer aan te doen is. Ook geven zij aan dat het niet bekend was bij hen dat meneer in detentie gezeten heeft.

Hoe kan meneer dit doorgeven als hij in detentie zit?

Sinds 2010 tot op heden heeft meneer een vaste woonplaats, en heeft nooit ook maar iets van dit incassobureau gehoord.

In hoe ver staan zij in hun recht?

Toegevoegd na 4 minuten:
Ze hebben trouwens de dagvaarding ook niet meer

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gedetineerden moeten wel zelf zorgen dat er een adreswijziging komt in de BRP, maar bij binnenkomst in de penitentiaire inrichting worden gedetineerde daarin begeleid door de MMD’er (Medewerker Maatschappelijke dienstverlening = medewerker penitentiaire inrichting).Tijdens dat traject kan er weinig fout gegaan zijn. Er is een vonnis geweest in 2009. Dan is men via de zitting op de hoogte aan welk adres van de gedetineerde het vonnis betekent dient te worden. Het vonnis moet via de gerechtsdeurwaarder in persoon worden betekend. De persoon waar alles om draait heeft geen vonnis ontvangen, noch voor ontvangst getekend en hoort ruim vijf jaar niets. Zo werkt een Gerechtsdeurwaarder niet. Rialto is een verzekeringmaatschappij die bijzondere risico’s verzekert, waar reguliere maatschappijen weigeren om wat voor reden dan ook. De premie moet altijd vooruit betaald worden. Als het incassobureau zeer waarschijnlijk nauw verbonden is met Rialto en geen stukken kan leveren waaruit blijkt dat er ooit stukken door hen zijn verzonden is dat heel vreemd. Nog vreemder is dat zij zelfs geen afschrift hebben van de dagvaarding. Waaruit blijkt dan dat er op u een vordering is. Men kan van een ex-gedetineerde niet verlangen dat hij na de invrijheidsstelling een incassobureau benadert om te vragen of er misschien een uitstaande rekening is. Welk incassobureau zou dat moeten zijn als nergens uit blijkt dat er zelfs maar een vonnis is aangeboden voor betekening. Haast zeven jaren lang niets horen en dan ineens wel, het lijkt mij allemaal niet afkomstig te zijn van een deurwaarder die voor een incassobureau werkt waarvan de administratie goed op orde is, noch van de verzekeringmaatschappij, noch van het incassobureau. In ieder geval is door beide ook niet de legale weg gevolgd. Het is niet zeker dat het incassobureau het recht heeft bij u het bedrag te incasseren. De kopie-brief van Rialto is van 2009, de verzekeringmaatschappij kan inmiddels een ander incassobureau de opdracht gegeven hebben of de vordering inmiddels hebben afgeschreven. Natuurlijk zal een uitstaande rekening betaald moeten worden, maar laat het incassobureau eerst maar eens op de proppen komen met alle relevante stukken, waaruit blijkt dat zíj het recht op de incasso hebben.

Bronnen:
http://amweb.nl/news-1218322/gratis-maatsc...
https://www.consumentenbond.nl/juridisch-a...
https://www.dji.nl/Organisatie/Locaties/Pe...

Ja de gerechtsdeurwaarder staat volledig in zijn rechten, er is een uitspraak en de schulden zijn elk moment in te vorderen. Er zitten wel een aantal zaken in het verhaal die niet geheel kloppen. Als uw vriend in detentie zit staat hij ook daar als bewoner ingeschreven in het GAB en is hij voor elke opsporingsdienst en deurwaarder te vinden. Hij mag zelfs naar elke rechtszaak en krijgt in detentie de vonnissen uitgereikt. Als het waar is wat uw vriend u vertelt heeft er iemand geblunderd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100