Is het mogelijk mijn rijbewijs te verliezen als ik opnieuw ga lessen?

Ik heb al een rijbewijs maar heb al in jaren niet gereden. Ik wil daarom opnieuw rijles nemen. Is het mogelijk mijn rijbewijs te verliezen als de rij-instructeur mijn rijvaardigheid onvoldoende vindt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet door toedoen van de instructeur. Je rijbewijs kan wel ingevorderd worden door de politie, als je gevaarlijk rijgedrag vertoont. Maar dat kan bij iedereen gebeuren. Of als je, op eigen initiatief of op voorstel van een ander een zog. Eigen Verklaring invult omdat je/men twijfelt wordt aan je geschiktheid om te tijden en het CBR op basis daarvan beslist dat je niet geschikt (meer) bent bent om te rijden. Toegevoegd na 1 minuut: Laatste alinea: "wordt" moet weg Toegevoegd na 2 minuten: Tijden = rijden. Tijd voor een Eigen Verklaring wegens slecht zicht.

Zoals al eerder gezegd: je raakt je rijbewijs niet kwijt met lessen, althans niet door toedoen van de instructeur. LET OP: je bent als je zelf wél al een geldig rijbewijs hebt, wél zelf juridisch bestuurder. Heb je nog geen rijbewijs dan is de instructeur dat. Dus ook als je lest, kan je rijbewijs wel worden ingevorderd (wat natuurlijk wel heel wat anders is dan het "kwijtraken", dat gebeurt pas in extreme omstandigheden) als je echt zware overtredingen begaat of bijvoorbeeld dronken achter het stuur van de lesauto zou gaan zitten. Overigens zou ik je uit eigen ervaring willen aanraden om in plaats van auto-opfrisles eens een paar lessen motorrijden te nemen. Autorijden kun je heus nog wel, en anders ga je een keer met een maat wat rondjes oefenen op een parkeerterrein, dan zit je er zo weer helemaal in wat de besturing van de auto zelf betreft. Maar met motorrijden leer je veel harder en veel sneller om bezig te zijn met de rest van het verkeer, wat mijns inziens de belangrijkste reden is of zou moeten zijn om je ervaring op te frissen, en je doet er ook nog eens een stel andere en nieuwe vaardigheden bij op. (En het is een vette kick, en trouwens ook ongeveer even duur terwijl je er veel meer leert.) Al met al: wel respect dat je even bij jezelf nagaat of je kennis en kunde wel up-to-date zijn. Als je tijd en geld voor een paar lesjes hebt: zeker doen dus! Toegevoegd na 1 minuut: Met "autorijden kun je heus nog wel" bedoel ik puur de voertuigcontrole. Het gaat om het vertrouwen in het verkeer, dát is waar je het voor zou moeten willen doen, mijns inziens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100