Beter nu ziek melden of eerst in de WW?

Ik stel deze vraag voor een collega. We hebben tijdelijk werk tot 15 juni. Zelf heb ik het maar 6 weken gedaan, maar deze vrouw werkt 'hier' al ruim een jaar. Haar probleem is, dat zij een te snel werkende schildklier heeft. Ze is daar al eens voor behandeld met een radioactieve slok en dat moet nu opnieuw. Over een paar dagen moet ze al naar de specialist en die wil haar zo snel mogelijk behandelen.

Ze breekt nu haar hersens, want vanaf 16 juni heeft ze recht op WW. Maar zodra ze die radioactieve slok heeft gehad, kan ze voorlopig niet werken - dat mag dan niet eens, dus in feite moet ze dan in de ziektewet. Wat kan ze nu het beste doen? Hoe werkt dit... kan ze zich beter eerst ziek melden, zodat ze al in de ziektewet? Of is het beter om eerst in de WW te zitten en zich daarna pas ziek melden?

P.S. Ik hoop dat ik mijn vraag in de juiste categorie heb gezet. Excuses als dat niet zo is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als zij zich op dokters advies laat behandelen , kan deze beslissen wanneer hij haar wil behandelen. "zo snel mogelijk" , in dat geval zou ze dus de ziektewet in moeten > omdat ze voorlopig niet kan werken. >>> "Maar zodra ze die radioactieve slok heeft gehad, kan ze voorlopig niet werken."<<< Mijn idee zou zijn z.s.m. naar of Juridisch Loket te stappen en deze vraag daar neer te leggen of naar een Sociaal Raadsman (gemeente). Ook zou ze naar de leidinggevende kunnen stappen , maar ik zou dat toch niet zo snel doen. Eerst zeker weten hoe en wat en niet 'blind' vertrouwen op het oordeel/ advies van een leidinggevende . (Te goed van vertrouwen / achterdochtig? nee , beter zelf informatie zoeken.) Ik denk dat zij zich z.s.m. moet laten behandelen en dus de ziektewet in moet. Dit is niet zo maar. Haar specialist zegt dit. Daarna zal ze opgeroepen worden door de bedrijfsarts , voor zover ik weet.

Als je 'gewoon' voor een werkgever werkt, kom je niet in de ziektewet zolang de arbeidsovereeenkomst duurt. Als je door ziekte niet kunt werken meld je je ziek bij de werkgever. Die betaalt je loon door. Als er een einde aan de arbeidsovereenkomst omdat het contract tijdelijk was, neemt de ziektewet het over als je ziek uit dienst gaat (uitkering via UWV). Bij iemand met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt geen ontslagvergunning gegeven door het UWV als die persoon ziek is. Aan die persoon moet maximaal 2 jaar het loon doorbetaald worden door de werkgever. Als het (maar dan om een andere reden) tot ontbinding zou komen van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter volgt een ziektewetuitkering. Geen ww, want een zieke is niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

Beste Natha2011, Je wilt weten wat beter is, nu ziek melden of eerst in de WW? Het gaat er echter niet om wat beter is, maar waar ze recht op heeft. En dat hangt af van het moment van ziekmelden. Als zij tijdens haar dienstverband de behandeling moet ondergaan, meldt ze zich ziek bij de werkgever. Die betaalt haar loon bij ziekte door. Omdat haar contract binnenkort eindigt, zal ze daarna ziek uit dienst gaan. Haar werkgever meldt dit bij UWV. Daarna krijgt ze een Ziektewet-uitkering van UWV. Als ze op een zeker moment weer beter is, kan ze alsnog WW aanvragen. Haar WW-recht gaat dan pas in nadat ze weer hersteld is. Wordt ze pas ná het einde van het dienstverband behandeld? Dan moet ze nadat haar contract is afgelopen eerst WW aanvragen. Daarna kan ze zich vanuit de WW ziek melden. In dat geval komt ze vanuit de WW in de Ziektewet. De eerste 13 weken dat ze ziek is, behoudt ze haar WW. Ze gebruikt dus tijdens haar ziekteperiode ongeveer drie maanden van haar opgebouwde WW-rechten. Op onze website vind je meer informatie over ziek uit dienst gaan (http://bit.ly/23WPvhK) en over ziekte tijdens de WW (http://bit.ly/1XzPGP2). Met vriendelijke groet, Robert UWV Webcare Team

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100