Kun je twee boetes krijgen voor dezelfde overtreding?

Stel je rijdt over de snelweg en wordt gevolgd door een politiewagen die een trajectmeting start waar een snelheidsovertreding uitkomt van 20 km/h te hard.
Maar wat gebeurd er als je tijdens deze meting ook nog wordt geflitst door een flitspaal , krijg je hier dan ook een boete voor? Ervan uitgaande dat je het volledige stuk precies 20 km/h te hard ging.

Want dat zou hetzelfde zijn dat als je door rood rijd en een agent dat ziet en daar een boete voor uitschrijft, maar waar tegelijkertijd ook een flitspaal stond waar je ook door geflitst bent.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door rood rijden en te snel rijden zijn twee verschillende overtredingen. Twee bekeuringen voor hetzelfde feit ongeveer op hetzelfde moment geldt als één en dezelfde overtreding. Dus één bekeuring voor de hoogst gemeten snelheid, en één bekeuring als dit hetzelfde moment en hetzelfde rode licht betreft. Het zogenaamde "Ne bis in idem (ook wel non bis in idem" beginsel stelt dat men niet twee maal voor hetzelfde feit een boete opgelegd kan krijgen. Voorwaarde is wel : het moet om precies hetzelfde feit zijn. Feiten en omstandigheden moeten exact hetzelfde zijn. Toegevoegd na 47 minuten: Uit de jurisprudentie blijkt dat art 68 (ne bis in idem principe) van het wetboek van strafrecht zich beperkt tot beslissingen van strafrechtelijke aard en het artikel op zichzelf geen betekenis heeft voor strafsancties en administratieve sancties voor exact het zelfde feit hecht de wetgever belang aan het ne bis in idem/nemo bis vexari beginsel als het gaat om de verhouding tussen de bestuurlijke boete en de strafrechtelijke sanctie Daarom heeft de wetgever una-beginsel via het wetboek van strafvordering opgenomen in de Algemene wet bestuursrecht om tegen te gaan dat iemand tot tweemaal toe betrokken wordt in een sanctieprocedure voor dezelfde overtreding. Toegevoegd na 18 uur: "en administratieve sancties voor exact het zelfde feit hecht de wetgever belang aan het ne bis in idem/nemo bis vexari beginsel" moet zijn: ..... voor exact hetzelfde feit. Toch hechtte de wetgever belang aan het ne bis in idem ........

Bronnen:
http://www.juridischkennisportaal.nl/wiki/...
https://www.knuwer.nl/ne-bis-idem/

neen, je moet dit melden aan de politie(agent). Je kan maar 1 boete krijgen tenzij het op 2 verschillende momenten is.

Nee in gevolge het 'ne bis in idem beginsel' kan een overtreding niet tweemaal beboet worden. Dus eerst door een politieagent en tevens door een flitspaal dezelfde snelheidsovertreding beboet krijgen kan niet. Het moet dan wel gaan over dezelfde overtreding. Want de onderliggende feiten/handelingen kunnen wel onder twee verschillende overtredingen vallen. Zo kan de politieagent je natuurlijk wel bekeuren voor gevaarlijk rijden en de flitspaal voor de snelheid. Maar het zijn dan ook twee verschillende overtredingen. Wat dat betreft kunnen er dan nl. problemen rijzen wanneer een handeling zowel onder het ene als andere wetsartikel te beboeten valt: "Al in 1961 bepaalde de Hoge Raad dat iemand die dronken op een bromfiets gezeten had en daarom veroordeeld werd voor rijden onder dronkenschap daarna nog veroordeeld mocht worden voor openbare dronkenschap. De eerste bepaling had namelijk het oog op de verkeersveiligheid, waar de tweede bepaling zag op de openbare orde en goede zeden." https://nl.wikipedia.org/wiki/Ne_bis_in_idem

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100