Een discotheek in mijn woonplaats vraagt aan entree voor de man € 5 en de vrouw krijgt gratis entree. Is dat geslachtsdiscriminatie?

Ook heb ik een keer meegemaakt dat je als man zijnde 21+ moest zijn om erin te komen en als vrouw zijnde 18+. Dit is toch geslachtsdiscriminatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat is geslachtsdisciminatie en is in beginsel niet toegestaan. De concrete omstandigheden zullen moeten uitwijzen of dat inderdaad zo is. Maar gezien de nu gegeven feiten lijkt het College voor de rechten van de mens het niet goed te keuren. In een eerdere gelijksoortige zaak werd dat namelijk wel als verboden discriminatie gezien: " Direct onderscheid op grond van geslacht is verboden, tenzij een wettelijke uitzondering van toepassing is. In artikel 2, tweede en derde lid, AWGB zijn de wettelijke uitzonderingen op het verbod van direct onderscheid op grond van geslacht opgenomen. Op grond van deze bepalingen geldt het verbod van onderscheid op grond van geslacht niet: in gevallen waarin het geslacht bepalend is; in gevallen waarin het de bescherming van de vrouw betreft; indien het een maatregel van zogenoemd voorkeursbeleid betreft. Direct onderscheid op grond van geslacht is verboden, tenzij een wettelijke uitzondering van toepassing is. In artikel 2, tweede en derde lid, AWGB zijn de wettelijke uitzonderingen op het verbod van direct onderscheid op grond van geslacht opgenomen. Op grond van deze bepalingen geldt het verbod van onderscheid op grond van geslacht niet: in gevallen waarin het geslacht bepalend is; in gevallen waarin het de bescherming van de vrouw betreft; indien het een maatregel van zogenoemd voorkeursbeleid betreft." http://www.mensenrechten.nl/publicaties/oordelen/2012-192/detail https://www.jurofoon.nl/nieuws/7754-vrouwen-voor-de-helft-van-de-prijs-mag-niet Toegevoegd na 59 seconden: Dubbele tekst moet zijn: "Nu er geen wettelijke uitzondering van toepassing is op het gemaakte onderscheid, oordeelt het College dat verweerster verboden onderscheid op grond van geslacht heeft gemaakt door aan verzoeker entreegeld te vragen, terwijl zij aan vrouwelijke bezoekers gratis toegang heeft verleend."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100