Wie maakt er uit waar blikschade gerepareerd wordt?

Na een ongelukje met blikschade heeft het slachtoffer een taxatie van €400 bij haar garage, de "dader" kan precies hetzelfde laten doen voor €185. Mag het slachtoffer dit bepalen of is het aan de dader?
Het gaat er om dat de schade gerepareerd wordt, toch?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De persoon zonder schuld bepaald. Echter is er wel een grens. Als een specialist met een privéjet uit dubai geblogen moet worden dan is dat niet normaal en daar kan je bezwaar tegen maken. Wat ik hier mee probeer te zeggen is dat de gene zonder schuld het voor het zeggen heeft binnen een bepaalde (denkbeeldige!) marge. Kort: persoon zonder schuld bepaald. Toegevoegd na 11 uur: Gevlogen*

Het is evident dat de schade moet worden gerepareerd, maar de vraag is van welk schadebedrag je moet uitgaan. Juist voor dergelijke gevallen bestaat de schadetaxatie. Deze taxatie is gebaseerd op soortgelijke gevallen. Dit is de zg. 'abstracte schadeberekening'. Dat vormt tegelijk een van de uitzonderingen op de kwestie dat de werkelijk geleden schade dient te worden vergoed. De werkelijk geleden schade zou in jouw geval € 180 bedragen, omdat jij de schade voor dit bedrag kunt laten repareren, echter nu de schade abstract berekend is, mag het 'slachtoffer' ook uitgaan van dat bedrag.

Bronnen:
http://www.taaljurist.nl/achtergrond/901/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100