kan een rechter het OM niet ontvankelijk verklaren als tijdens zitting blijkt dat een vervolging lichtvaardig is ingezet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan. Een voorbeeld daarvan volgt uit de volgende uitspraak, waar weliswaar geen niet-ontvankelijkheid werd geoordeeld, maar dat een lichtvaardige vervolging daar wel voor in aanmerking zou hebben kunnen komen: "" Hierdoor konden voor de eerste openbare zitting geen getuigen worden gehoord door de rechter-commissaris en (ander) bewijs à decharge worden verzameld, zodat de beslissing tot dagvaarden eenzijdig prematuur was hetgeen betekent lichtvaardige vervolging. Het Openbaar Ministerie is naar het oordeel van de rechtbank in deze niet lichtvaardig opgetreden en zij kon tot de conclusie komen verdachte als zodanig aan te merken en hem in rechte te vervolgen. Het beroep op niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie dient derhalve te worden verworpen." http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2006:AX3979

Ja dat is mogelijk. Als de rechter van oordeel is dat het door jou genoemde voorbeeld valt onder ernstige fouten in het opsporings- en vervolgingstraject kan hij het OM niet-ontvankelijk verklaren, al zal hij in de praktijk eerder kiezen voor bewijsuitsluiting of strafvermindering.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Niet-ontvankelijk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100