Heeft een voetganger van rechts voorrang op een auto van links op gelijke kruising?

De situatie is dus als volgt. Op een gelijkwaardige kruising wilt een voetganger van rechts de weg oversteken en van links komt een auto die wilt rechtsaf (of desnoods linksaf of rechtdoor). Wie heeft er dan voorrang?

Ik weet dat bestuurders van rechts voorrang hebben dus op die grond zal de voetganger geen voorrang hebben. Maar is er een regel die de situatie wel regelt? Het lijkt erop dat beide niet echt voorrang op elkaar hebben, maar is dat ook zo?

Toegevoegd na 1 uur:
De stippellijntjes zijn dus de richting die V (voetganger) en de auto gaan

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vraagstelling is niet zeer duidelijk, maar ik lees eruit dat vraagsteller de situatie van voetganger A bedoelt zoals weergegeven in het vierde plaatje van boven in http://www.gratistheorie.nl/auto/theorie/afslaan/rechtdoor.html . Dan is de onderlinge voorrang hier dus niet geregeld vanwege de definitie dat voetgangers geen bestuurders zijn. De voorrang bij kruisend verkeer is alleen geregeld voor bestuurders onderling. Andere bron: *Kruisend verkeer* Bij kruisend verkeer geven bestuurders elkaar voorrang volgens onderstaande regels: [ ... ] Bij kruisend verkeer wordt alleen gesproken over bestuurders, dus voetgangers doen hier helemaal niet in mee en moeten iedereen voor laten gaan. En voor de volledigheid: *Verkeer op dezelfde weg* Bij verkeer op dezelfde weg maakt het soort voertuig of het soort wegdek niet uit. Er zijn maar twee mogelijkheden: je komt de ander tegemoet of je gaat dezelfde kant uit als de ander. De enige regel die telt is: Recht doorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer. Ook voetgangers zijn 'verkeer' en delen dus mee in deze regel. Ook zij mogen bij het afslaan dus niet 'gesneden' worden. http://www.wegwijsinhetverkeer.nl/index.php?id=34 Dichter bij de bron zie je ook weer dat verschil in verkeer en bestuurders: *Verlenen van voorrang* Artikel 15 1 Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders. *Afslaan* Artikel 18 1 Bestuurders die afslaan, moeten het verkeer dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hen bevindt, voor laten gaan. Bron: RVV 1990 in brochurevorm, versie mei 2014 (uitgave van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de regionale en provinciale organen verkeersveiligheid). (pdf) Toegevoegd na 14 minuten: Onderstaande bron stelt expliciet dat de overstekende voetganger moet wachten voor rijverkeer: De verkeersregels > Als voetganger > Oversteken De oversteekformule is een goeie manier om over te steken: Denk na, zoek een goeie plaats om over te steken. Stop voor de boordsteen. Kijk naar elke kant, tweemaal na elkaar. **Als er rijverkeer nadert, wacht.** Is dit rijverkeer voorbij, kijk dan nogmaals naar elke kant. Stap recht over en kijk afwisselend links én rechts. http://www.wegwijsinhetverkeer.nl/index.php?id=50

De voetganger heeft geen voorrang want voorrangsregels gelden alleen voor bestuurders. Toegevoegd na 1 uur: En ook nu we een plaatje erbij hebben, blijft het antwoord hetzelfde. Alleen wanneer er in de looprichting van de voetganger een voetgangersoversteekplaats zou liggen ('zebrapad') zou liggen of er een andere regel is op basis waarvan de auto de voetganger voor moet laten gaan (blinde met blindenstok bijv.) moet de auto de voetganger voor laten gaan. Dit noemt de wet echter niet "voorrang verlenen. Toegevoegd na 16 uur: Mijn hartelijke dank voor alle ongemotiveerde minnen :-) Ik zou graag weten waarom het antwoord -op basis van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (1990)- fout is. Dan leer ik er nog wat van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100