Ik heb een wao/iva uitkering en doe sinds kort (7weken) vrijwilligers werk voor een organisatie met winstoogmerk. Mag dit bij het UWV?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mag ik vrijwilligerswerk doen? " Krijgt u een IVA-uitkering en doet u vrijwilligerswerk waar u geen (onkosten)vergoeding voor krijgt? Dan hoeft u dit niet aan ons door te geven. Toch raden wij u aan om dit wel te doen. U voorkomt dan vergissingen. Er zijn namelijk 2 uitzonderingen van vrijwilligerswerk waarbij u uw vrijwilligerswerk wél moet doorgeven: U krijgt een onkostenvergoeding van meer dan € 150 per maand of € 1.500 per jaar. Bent u 23 jaar of ouder? En krijgt u meer dan € 4,50 per uur? Of bent u jonger dan 23 jaar en krijgt u meer dan € 2,50 per uur? Geef dat dan ook aan ons door. U doet vrijwilligerswerk dat u eerder niet had kunnen doen. Twijfelt u over wat u wel of niet moet doorgeven? Neem dan contact met ons op." Ik raad je overigens aan om het sowieso te melden want vrijwilligerswerk in combinatie met een commerciële organisatie: dat wringt. Het is dan de vraag of het echt om vrijwilligerswerk gaat of om onbetaald werk waarvoor de organisatie normaliter iemand op de loonlijst zou hebben staan. In dat laatste geval is het (zowel voor de Belastingdienst als het UWV) vrijwel zeker geen vrijwilligerswerk. Toegevoegd na 1 minuut: Tekst tussen aanhalingstekens is afkomstig van de site van het UWV. Toegevoegd na 4 uur: Je kunt (gezien vanuit de Belastingdienst) maar bij 3 soorten organisaties als vrijwilliger werkzaam zijn: @ organisaties die geen aangifte vennootschapsbelasting hoeven te doen; @ sportorganisaties; @ algemeen nut beogende instellingen (ANBI) Dat houdt bijv. automatisch in dat je bij een 'gewone' BV (of NV) die geen sportorganisatie of ANBI is, niet als vrijwilliger kunt werken, op grond van de eerste @.

Nee, dat mag niet. Het is geen officiele vrijwilligersorganisatie. ( speciaal toestemming gekregen om vrijwilligerswerk aan te bieden) Ook heb je een iva, wat betekent dat je echt helemaal niet meer kan werken , nooit niet meer. Dus als jij nu wel kan werken op een baan waar eigenlijk een loon voor staat, dan heb je dus kennelijk wel mogelijkheden om te werken. Toegevoegd na 5 minuten: De organisatie moet een ANBI of een SBBI status hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100