Als een vrachtauto achteruit rijdt moet hij dan álle verkeer voor laten gaan of niet?

Stel een grote vrachtauto wil achteruit op een erf draaien. Je komt als fietser aangereden waarbij je nog door een opening door tussen de vrachtwagen en het erf kunt langs rijden.
Wat zijn dan de regels mbt voorrang?

Stel bijv. de auto ziet je vanaf ongeveer 75 meter uit verte aankomen fietsen en staat op het punt naar achteren te rijden of is daar al heel langzaam mee bezig. Heb je dan als fietser voorrang of moet je de vrachtauto voorlaten?
Wat zijn de regels in zo'n geval?

Is er een grens aan te geven op welke afstand het verkeer moet zijn wil hij zijn manoeuvre mag doorzetten. Of is het zo dat ongeacht waar het verkeer zich bevindt de auto alles op ieder moment voorrang moet geven en dus zijn manoeuvre moet onderbreken (tenzij doorgang natuurlijk niet meer mogelijk is).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Achteruitrijdend verkeer moet altijd voorrang verlenen. Vanaf welke afstand, dat hangt van de situatie af. Hij/zij dient zich ten alle tijden zodanig te gedragen dat het overige verkeer niet in gevaar gebracht wordt , of in gevaar gebracht kán worden. Toegevoegd na 1 minuut: Dat voorrang verlenen geldt inderdaad voor alle verkeer, dus zowel voetgangers als bestuurders.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100