Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Kan mijn man mij en onze kinderen onterven middels een testament?

Het is een dubieuze vraag, maar ik stel ‘m toch omdat mijn man een verhouding heeft en zij niet alleen voor de liefde gaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Helaas kan dat. In bijgaande link kun je precies lezen hoe een en ander in elkaar steekt.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ov...

Je bent getrouwd in gemeenschap van goederen zolang dat het geval is kan je man jou of de kinderen niet onterven. Als je gescheiden bent heb jij geen recht meer op een erfenis. Je man kan dan je kinderen onterven maar zij behouden het recht op hun wettelijk kindsdeel. Als je gaat scheiden zal het vermogen gedeeld moeten worden tussen jou en je man.

Onterven van een echtgenoot is altijd al mogelijk geweest. In 1923 heeft de wetgever pas aan de langstlevende echtgenoot een erfdeel toegekend en ontstond in de volksmond de onjuiste kreet: de langstlevende krijgt de helft plus een kindsdeel. Als de echtgenoten in gemeenschap van goederen zijn gehuwd dan krijgt de langstlevende niet de helft, dat deel is ál van hem/haar en is dus geen deel van de erfenis. De langstlevende en de kinderen kunnen wel een kindsdeel erven. De helft van een kindsdeel (de legitieme portie genoemd) is het wettelijk erfdeel en bestaat alleen uit geld, goederen vallen erbuiten. Een echtgenoot kan onterfd worden. De echtgenoot heeft dan ook géén recht op een zogenaamde legitieme portie zoals bij de kinderen. Wil men de echtgenoot onterven dan kan dit alleen door middel van een testament via de notaris. De langstlevende heeft nog een aantal rechten die niet bij testament kunnen worden ontnomen: 1. de langstlevende heeft de bevoegdheid de door hem bewoonde woning en de inboedel gedurende zes maanden na het overlijden te blijven bewonen/gebruiken. 2. de langstlevende kan van de erfgenamen eisen dat zij een vruchtgebruik op de woning en de inboedel vestigen ten behoeve van hem. Dit moet hij echter wel binnen zes maanden na het overlijden eisen. 3. de langstlevende kan van de erfgenamen eisen dat zij een vruchtgebruik vestigen op andere goederen ten behoeve van hem. Dit recht moet hij binnen één jaar na het overlijden eisen. Bij het tweede recht moeten de erfgenamen bewijzen dat de langstlevende dit niet voor zijn verzorging nodig heeft. Bij het derde recht moet de langstlevende bewijzen dat hij het wel voor zijn verzorging nodig heeft. De laatste twee rechten komen de langstlevende echter alleen maar toe als hij dat voor zijn verzorging nodig heeft. Bij meningsverschil beslist de kantonrechter. Onterving komt soms voor in overleg tussen de echtgenoten. Dat heeft dan meestal te maken met belastingbesparing en speelt alleen bij grote vermogens. Een ouder kan ook zijn kind bij testament onterven, maar het kind blijft minimaal recht houden op zijn legitieme portie, zijnde de helft van het deel dat het kind gehad zou hebben indien die gewoon erfgenaam geweest zou zijn. U kunt informatie inwinnen bij (en zich laten adviseren door) een nalatenschapsspecialist.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.erfwijzer.nl/legitieme-portie.html
http://www.estateplanningsjuristen.nl/erve...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100