1. Fietsers mogen met zijn tweeën naast elkaar fietsen als ze het overige verkeer niet hinderen.
Er is een gedragscode die inhoudt dat de mensen, zeker in het verkeer, rekening met elkaar houden.
Het betekent niet: bewust naast elkaar blijven fietsen en de achteropkomende fietser verhinderen te passeren. Dat hoort thuis onder het Hoofdstuk Pesten.
Het betekent wel: langzaam rijden als het moet, snel rijden als het kan. Het betekent ook achter elkaar gaan rijden als de weg smal is en een fietser wil passeren, of als de passerende fietser de linker weghelft nodig zou hebben om te passeren.
Rij je als fietser met tweeën naast elkaar en wil je achter elkaar gaan rijden, dan dient de buitenste fietser naar voren te rijden en de binnenste fietser even achter aan te sluiten.
2. Een waarschuwingssignaal met de fietsbel mag alleen gegeven worden als er gevaar bestaat voor jezelf of voor een ander.
Veilig fietsen betekent om in het verkeer zo zichtbaar en voorspelbaar mogelijk te zijn, door anderen duidelijk te maken wat je van plan bent. Hiervoor kun je oogcontact zoeken, een teken geven met de arm of een belsignaal. Als achteropkomende fietser die wil inhalen heeft oogcontact zoeken en armgebaren maken weinig zin. Schreeuwen of roepen wordt ook niet op prijs gesteld.
Blijft over: even waarschuwen met belsignaal. De fietsbel zit er namelijk niet voor de sier op, maar om te waarschuwen. Elkaar waarschuwen betekent: de fietsbel even gebruiken, het betekent niet dat je een soort carillon moet gaan nabootsen.
Toegevoegd na 36 minuten:
Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994
Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
- Bronnen:
-
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Hoof...
-
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Hoof...
-
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/Hoof...