Wie is er verantwoordelijk als een verplaatste fiets gestolen word?

Naast mijn huis zit een steegje. Als ik op de fiets weg wil, moet ik hierlangs om bij de weg te kunnen komen. 3 Buren moeten ook gebruik maken hiervan. De buren zetten hun fiets soms in het steegje neer. Normaal geen probleem, maar af en toe kan ik er gewoon niet langs en zet ik hun fiets ergens anders neer. Ik weet vaak niet van wie die fiets is, het kan ook van bezoek zijn. Ik sta dan vaak op tijd en heb geen tijd om eerst 3 buren bij langs te gaan om te vragen van wie hij is en of ze hem weg kunnen zetten.
Gisteren stond er een fiets die niet op slot stond. Nu vraag ik mij af, als ik die fiets ergens anders neerzet en vervolgens word hij gestolen, ben ik dan verantwoordelijk aangezien ik hem verplaatst heb, of de eigenaar, omdat hij hem op slot had moeten zetten en had moeten bedenken dat je daar niet zomaar je fiets neer kunt zetten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is altijd de verantwoordelijkheid van de eigenaar, als hij/zijn zijn/haar fiets ergens neerzet, om de fiets af te sluiten. Als iemand de fiets verplaatst en deze wordt vervolgens gestolen, dan nog blijft de verantwoordelijkheid bij de eigenaar.

Er geld ook nog artikel 5 zie bron. Misschien er nog discussie over het steegje een weg is, maar het is een doorgang en het wordt gebruikt als een "overpad" en op grond recht van overpad mag deze niet geblokkeerd worden. Kortom als je een fiets verwijderd, zodat je er door kunt, dan sta je volledig in je recht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100