Is je middelvinger opsteken in het verkeer strafbaar?

Ik fietste laatst naar huis op een fietsbaan in het centrum van Maastricht, een buschauffeur moest een obstakel op zijn baan voorbij en had geen zin om op mij te wachten, het scheelde nog geen 5 centimeter of hij had me platgeduwd. Uit reactie stook ik mijn middelvinger naar hem op.

Nu vraag ik me dus af, is dat strafbaar? Of aso? Of gedoogd in bepaalde situaties ;) ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is strafbaar, dat dit zich in het verkeer afspeelt doet niet ter zake. Artikel 266 Elke opzettelijke belediging die niet het karakter van smaad of smaadschrift draagt, hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan, wordt, als eenvoudige belediging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

Nee natuurlijk is dit niet strafbaar! Er zal geen rechter zijn die jou hiervoor zal veroordelen. Als dit soort dingen vervolgd zou worden zou het hele rechtssysteem vastlopen. Belediging op welke manier dan ook valt gewoon onder de vrijheid van meningsuiting. Jij hebt d.m.v. gebaar je mening geuit. Misschien niet op een nette manier maar dat doet absoluut niet ter zake. Maar...wie zou er nu meer strafbaar zijn,jij of de buschauffeur. Hij neemt een risico waarbij hij jou had kunnen verwonden of erger dus jij stond volledig in je recht je mening kenbaar te maken. Niets strafbaars aan,wat de wet (dode letter!) er ook van zegt! Toegevoegd na 1 dag: Bedankt voor alle minnetjes!!! Wie geeft mij een voorbeeld van iemand die ooit door de rechter is veroordeeld voor het beledigen van een ander persoon. Als een wet niet wordt gehonoreerd door veroordelingen is het een dode letter! Er is maar één mogelijkheid in Nederland waarom je veroordeeld zou kunnen worden en dat is belediging van het Staatshoofd. In alle andere gevallen zul je nooit een veroordeling krijgen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100