kan je iemand aanklagen als die iemand tegen zijn wil in huis wordt gehaald?

dit is zegmaar de situatie gisteren hadden we kerst gala op school en ik bleef met een paar vrienden bij een vriend eten. daarna gingen we naar onze school en knalde ik perongeluk tegen de zijkant van een auto aan.
de eigenaar kwam naar buiten stormen en duwde een vriend van zijn fiets af en hij werd gedwongen bij hun naar binnen te gaan hij is hiervan erg geschrokken.
ook schreeuwde hij naar ons en zij dat hij ons in elkaar ging slaan.
na 5min lieten ze hem vrij maar mijn vriend moest zijn contact gegevens achter laten.
zouden wij die man kunnen aanklagen voor bedreiging of omdat hij mijn vriend tegen zijn wil naar binnen trok?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. Je kunt iemand altijd aanklagen maar hier zal dat bovendien tot veroordeling moeten leiden want het gaat om een strafbaar feit. Artikel 282 van het Wetboek van Strafrecht (2e boek) gaat hierover. Daar staat: 1. Hij die opzettelijk iemand wederrechtelijk van de vrijheid berooft of beroofd houdt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie (= € 81.000,-). Dit betreft ook een eventuele ander als die daarvoor zijn / haar huis ter beschikking stelde. Lid 4 van hetzelfde wetsartikel zegt namelijk: 4. De in dit artikel bepaalde straffen zijn ook van toepassing op hem die opzettelijk tot de wederrechtelijke vrijheidsberoving een plaats verschaft. Je vriend kan de dader(s) dus voor de rechter slepen. Ik denk wel dat de rechter dan niet zulke hoge straffen zal opleggen want de vrijheidsberoving duurde maar kort en zal gebeurd zijn uit primitieve (heethoofdige) impulsiviteit en niet uit voorbedachte rade. Merk op dat er ook nog zoiets is als "burgerarrest": Iedereen mag ingeval van een strafbaar feit, op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering, de verdachte aanhouden om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt voordat de politie er is. Dit is het zogenaamde "burgerarrest". De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat. Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Burgerarrest is hier echter niet aan de orde geweest. Ten eerste omdat aanrijden tegen een auto geen strafbaar feit is (wel: het anoniem doorrijden na schade aan andermans auto te hebben toegebracht). Ten tweede omdat het dus niet de dader betrof. Ten derde omdat er niet alleen sprake was van vasthouding ter plaatse maar je vriend werd ook meegenomen. Ten vijfde omdat je vriend wellicht niet van plan was om weg te rennen. En ten vijfde omdat het geheel niet gericht was op overdraging aan politie.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/voll...
http://www.politie.nl/onderwerpen/aanhouding.html
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/st...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100