In een ongeluk met een onverlichtte fietser, is de schuldige net zo schuldig als anders?

Als een auto voorrang moet verlenen aan een onverlichte fietser (in de nacht/slecht zicht wel te verstaan) maar de fietser dus niet ziet, is de automobilist dan net zo schuldig als overdag?

Puur nieuwsgierig, geen ervaring mee.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb in zo’n situatie gezeten waarbij ik tijdens het afslaan een recht doorgaande fietser aanreed. Echter was de man van noord-afrikaanse afkomst, en had deze een zwarte ‘hoodie’ aan en reed hij op een zwarte fiets zonder verlichting midden in de nacht op een slecht verlichte weg. Dit is voor de rechter gekomen, heb de hele aanklacht aangehoord en heb toen tegen de rechter gezegd: "Iemand die heel erg zijn best heeft gedaan om niet gezien te worden moet achteraf niet klagen dat een ander hem over het hoofd ziet, ik kan niets ontwijken wat ik niet kan zien…" Na een kort beraad met de o.v.j. is de aanklacht vervallen, want daar valt weinig tegen in te brengen.

Een fiets valt onder de categorie "zwakke verkeersdeelnemer". Als een fiets zonder verlichting rijdt en dit kan aantoonbaar gemaakt worden. Dan krijgt hij hooguit een boete voor het rijden zonder verlichting. Maar de auto blijft in de meeste gevallen aansprakelijk. Zelf heb ik meegemaakt dat ik STIL stond bij een zebrapad en een dronken fiets reed mijn auto aan. Hiervoor werd ik dus gedeeltelijk aansprakelijk voor gesteld. Toegevoegd na 1 minuut: Overigens kreeg de fietser dus een boete voor zijn verlichting. getuige 2 politieagenten op scooters.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100