mag je op de openbare weg mensen fotograven?

Stel je maakt zomaar foto's van iemand op straat en die geene vind het niet leuk kunnen ze je wat maken of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor de wet is er een groot verschil of de foto’s in opdracht zijn gemaakt of dat je de foto’s voor jezelf maakt. In het eerste geval liggen het auteursrecht bij de opdrachtgever. Deze foto’s mag je pas publiceren met expliciete toestemming van de gefotografeerde. Andersom telt het ook, de gefotografeerde mag niet zomaar jouw foto´s publiceren. In het tweede geval ligt het auteursrecht bij de fotograaf. De foto’s die je op een plein, het park of in een winkelstraat maakt mag je op je eigen website zetten. Ook als mensen herkenbaar zijn afgebeeld. De wet kent echter een uitzondering. Als er sprake is van een redelijk belang mag een foto niet zomaar worden gepubliceerd. Er is sprake van een redelijk belang als de gefotografeerde schade kan ondervinden van publicatie. Wat hier exact onder valt is niet vastgelegd, maar vaak kan je zelf wel inschatten of de gefotografeerde in zijn recht staat. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van naakte of schaars geklede mensen, foto’s van een discriminerende aard, of foto’s die op een andere manier ongepast zijn. Zoals een foto van iemand met obesitas ongevraagd opnemen in een folder over afslanken. Dus in het principe mag het maar et ligt gevoelig.

Het staat iedereen vrij om in de openbare ruimte (op straat en in openbare parken en op wateren enz.) te fotograferen en te filmen. Daarbij mag alles wat zich in de zoeker voorbij komt zoals gebouwen, mensen, dieren, voorwerpen enz., op foto of film vastgelegd worden. Dus ook het fotograferen van mensen die zich ter plaatse bevinden mag zonder hun toestemming. Er is echter wel een maar... en dat is als degene die je fotografeert of filmt merkt dat je dat doet en bezwaar maakt tegen de opname. Je moet dit bezwaar dan wel respecteren en de opname stoppen en zonodig wissen. Het zou zomaar kunnen zijn dat iemand zich betrapt voelt op een plaats waarvan hij/zij niet wil hebben dat anderen erachter komen dat hij/zij daar is gezien.... Degene die jij fotografeert of filmt kan namelijk geen weet hebben van wat jij met die opnamen van plan bent. Hiervoor geldt dat de persoonlijke integriteit en onaantastbaarheid van het individu vóór gaat boven het vrije recht op expressie. Voor de rest ben je volkomen vrij en heb je zelfs auteursrechtelijke bescherming op je gemaakte werk. Je mag je werk openbaar maken, publiceren enz. en zelfs verkopen. Alleen ten aanzien van het fotograferen of filmen binnen in openbare gebouwen en bedrijven kunnen beperkingen of verboden gelden. Ook zaken die de staatsveiligheid kunnen schaden mogen niet gefotografeerd of gefilmd worden.

Voor persoonlijk gebruik mag dat sowieso. Ja dat mag. Als je dit zakelijk doet moet je toestemming hebben of een andere grondslag(bijvoorbeeld nieuwsgaring) want dan heb je namelijk te maken met de privacywet(AVG). Dat mag als... https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/beeldmateriaal# " Persoonlijk gebruik Maakt iemand foto’s en filmpjes voor zichzelf? Bijvoorbeeld als bezoeker van een festival? Dan geldt de privacywet niet. Er is namelijk een uitzondering voor persoonlijk of huishoudelijk gebruik (ook wel de ‘huishoudelijke exceptie’ genoemd). De voorwaarde hierbij is dat deze persoon de foto’s en filmpjes privé houdt of hooguit in een zeer beperkte kring deelt. Bijvoorbeeld in een kleine appgroep. Wil diegene de foto’s en filmpjes in bredere kring delen? Bijvoorbeeld op een openbare Facebookpagina? Dan geldt de uitzondering niet. Er is dan altijd een grondslag nodig. In de meeste gevallen zal dat betekenen dat er toestemming nodig is van de mensen die op de foto’s en filmpjes staan. Zakelijk gebruik Voor zakelijk gebruik geldt de uitzondering niet. Maakt en publiceert iemand namens een organisatie of bedrijf foto’s en filmpjes? Of (ook) voor professionele of commerciële doeleinden? Dan is de privacywet van toepassing. Dat betekent dat er een wettelijke grondslag nodig is om foto’s en filmpjes te mogen maken en te publiceren. Bijvoorbeeld toestemming van de mensen die op de foto’s en filmpjes staan. " Als journalist is dat in theorie dus lastig: https://www.nvj.nl/privacy/avg/avg-en-fotografie " Portretten voor journalistieke doeleinden, bijvoorbeeld in opdracht van de krant, vallen in beginsel onder het doel van de gerechtvaardigde belangen. Echter, de foto wordt meestal opgeslagen in een beeldbank of in je eigen online portfolio. Daar heb je toestemming voor nodig van de geportretteerde. "

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100