Wat is de juridische waarde van een wilsbeschikking als het om instructies gaat?

Bij 'Tussen Kunst & Kitsch' zat een man met een driedelig, zilveren theeservies.
Deze bleek iets van € 80.000,- waard te zijn.

Nu is dat servies al enige generaties in de familie. Het was, meen ik, zijn betovergrootvader die in een wilsbeschikking heeft opgenomen dat dit erfstuk in de familie moet blijven; specifiek van vader op zoon.

Mag deze man het servies nu verkopen of kan een (mannelijk) familielid dwars gaan liggen met die wilsbeschikking als juridische spelbreker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die hele wilsbeschikking is een wassen neus. Je kunt ook niet bepalen dat de erfenis van een ton binnen de familie moet blijven. Stel je hebt dat theeservies staan. Stel, door omstandigheden (ziekte, werkloosheid, ...) raak je in de schulden. De deurwaarder komt langs om spullen op te halen, en te verkopen om je schulden te voldoen. Denk je dat die deurwaarder iets te maken heeft met de "smoes" dat dat theeservies in de familie moet blijven? Dacht ik niet.

Voor roerende zaken kun je het met een codicil afdoen. In de 19de eeuw vormden de zo te legateren goederen voor het leeuwendeel van de bevolking het enige wat ze ooit zouden nalaten. Een testament laten opmaken was te duur! Voor geld en onroerende zaken is een testament noodzakelijk.

Een wilsbeschikking is bedoeld om instructies achter te laten over hoe met zaken moet worden omgegaan. In de meeste gevallen geeft dit richtlijnen over bijvoorbeeld de uitvaart of over euthanasie of dat je lichaam ter beschikking van de wetenschap moet worden gesteld. Je kunt in een wilsbeschikking zetten dat je vindt dat een theeservies in de familie moet blijven en van vader op zoon moet over gaan maar meer dan een richtlijn is dat niet. Als de zoon een uur na het overlijden van devader het spul verkoopt dan kan de hele familie moor en brand schreeuwen maar ze hebben dan geen poot om op te staan. Ook als niet de oudste zoon maar de jongste dochter in een opstandige bui het servies confisceerd en bij haar thuis neer zet is de enige mogelijkheid om het terug te krijgen door het te stelen. Om het bij de juiste persoon te krijgen zal een testament gemaakt moeten worden. En een voorwaarde dat het in de familie moet blijven vervalt volgens mij als de zoon het weer na laat aan zijn zoon zonder dit expliciet in het testament te vermelden. Volgens mij zijn dit soort wilsbeschikkingen doorgaans oorzaak van eindeloze familietwisten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100