Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat gebeurd er als een kind onder de 12 in Nederland een moord pleegt?

Naar aanleiding van dit artikel op nu.nl
http://www.nu.nl/buitenland/3903596/10-jarige-amerikaanse-jongen-doodt-oma-met-wandelstok.html

In Nederland is een kind van die leeftijd niet strafrechtelijk te vervolgen.

9 jaar geleden
in: Wetgeving
9.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

"Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Indien zij met de politie in aanraking komen voor het plegen van een delict, wordt door de politie een zorgmelding gemaakt."

http://www.wegwijzerjeugdenveiligheid.nl/onderwerpen/jeugdcriminaliteit/
http://www.wegwijzerjeugdenveiligheid.nl/fileadmin/w/wegwijzerjeugdenveiligheid_nl/Jeugdcriminaliteit/VNG_factsheet-zorgmeldingen-jeugd.pdf

"Minderjarigen die ten tijde van het plegen van het strafbare feit de leeftijd van 12 jaar nog niet heeft kunnen hiervoor in Nederland niet strafrechtelijk worden vervolgd. Hoewel deze kinderen dus op zich wel strafbare feiten kunnen plegen, kunnen ze hier niet strafrechtelijk voor vervolgd worden. De gedachte hierachter is dat zulke jonge kinderen de verantwoordelijkheid van hun daden nog niet kunnen dragen.

Wel mogen deze jeugdigen door de politie aangehouden en verhoord worden. En ook kunnen er zogenaamde civielrechtelijke maatregelen worden genomen. Deze kinderen kunnen bijvoorbeeld onder toezicht worden gesteld en/of uit huis worden geplaatst."

http://www.judex.nl/rechtsgebied/strafrecht/de-strafrechter-en-de-strafzitting/artikelen/264/welke-strafzaken-worden-door-de-kinderrechter-behandeld_.htm

"Geen vervolging kinderen tot 12 jaar

Kinderen tot 12 jaar kunnen niet worden vervolgd. Bij kleine vergrijpen (bijvoorbeeld vernieling of diefstal) spreekt de politie met hun ouders. Ook kan de politie ze doorsturen naar Bureau Jeugdzorg. Bureau Jeugdzorg begeleidt de kinderen of verwijst ze door naar andere hulpverleners. Als het met 12-minners flink uit de hand loopt, neemt de rechter maatregelen. Hij benoemt dan bijvoorbeeld een gezinsvoogd die toezicht houdt op het kind."

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straffen-en-maatregelen/jeugdstraffen
(Lees meer...)
Antoni
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding