Kunnen schuldeisers aan het privévermogen van aandeelhouders komen?

Stel ik heb vijftig nog niet volgestorte aandelen in een meubelbedrijf, omdat het financieel slecht gaat met dit bedrijf, vragen de schuldeisers het faillissement aan, kunnen ze dan bij mij als aandeelhouder aankloppen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, niet als je alleen aandeelhouder bent. Als je daarnaast bestuurder bent, geldt een ander verhaal. Quote : "Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid van aandeelhouders die geen (formeel) bestuurder zijn? Voor dergelijke aandeelhouders geldt geen wettelijke aansprakelijkheid. Een aandeelhouder kan wettelijk gezien hoogstens de waarde van zijn aandelen kwijtraken als de vennootschap failleert of wordt geliquideerd. Dat betekent echter niet dat de aandeelhouder altijd buiten schot blijft. Als hij zich gedraagt als feitelijk bestuurder, zonder als formeel bestuurder of procuratiehouder ingeschreven te staan, kan hij in privé aansprakelijk worden gehouden." Het hangt er dus een beetje vanaf hoe diep ' je er in zit' . Toegevoegd na 24 minuten: Aandelen die wel op jou naam staan maar nog niet 'betaald' zijn, moeten natuurlijk wel alsnog betaald worden. Meer details daarover in de derde link, want dat wordt best een ingewikkeld verhaal en is van veel factoren afhankelijk.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aandeel
http://rechtennieuws.nl/34489/zijn-uw-aand...
http://www.deneefadvocaten.nl/nieuws/artik...

Ja dat kan in dit geval. Volgens boek 2 artikel 193 kan de curator de waarde van het nog niet volgestorte deel opeisen. Simpel gezegd, je hebt de aandelen dan nog niet helemaal betaald en dat zal je dan alsnog moeten doen.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0003045/Boek...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100