Is de opmerking 'je bent te jong' discriminatie op de arbeidsmarkt?

Ik doel hierbij speciefiek op volwassenen die solliciteren. iemand weigeren omdat ze 50+ zijn bijvoorbeeld valt onder discriminatie, maar geldt dat ook voor 'te jonge' mensen? Als je solliciteert en je word niet aangenomen enkel omdat je 'te jong' bent, is dat dan leeftijdsdiscriminatie?
leeftijd is in dit geval dus de enigste factor, verder is er geen reden tot afwijzing.

En hoe zit dat bij gevallen waarin leeftijd als indicatie gebruikt wordt. Als ik zou solliciteren bij een bedrijf en ze zouden zeggen 'Je bent pas begin 20, dus je hebt nog niet genoeg ervaring', is dat een geldige reden of moet zo'n reden echt gegeven worden op basis van feitelijke gronden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, onderscheid maken of iemand afwijzen omdat iemand ' te jong' is, is geen discriminatie. Het gaat namelijk vanzelf over, (te oud zijn niet) en het is niet de leeftijd ZELF die iemand buiten spel zet, maar het gebrek aan ervaring , niet alleen op het vakgebied maar in het algemeen. En ook een stukje ontwikkeling ; je bent pas helemaal af en uitgegroeid (vooral qua hersens) als je 21 bent. Bovendien mist een te jong iemand een stukje juridische zelfstandigheid die nodig kan zijn voor het nemen van beslissingen. Ook kan de lichamelijke of psychische belasting van de baan te groot zijn voor iemand die nog niet een bepaalde leeftijd heeft bereikt en de consequenties wellicht nog niet kan overzien of daar nauwelijks voor aansprakelijk gesteld kan worden. Uiteindelijk betekent ' te jong' dus wel wat meer dan alleen maar de leeftijd. Het heeft echt te maken met het overgangsgebied tussen kind en volwassene waar je op die leeftijd nog zit, zelfs als je net toevallig bij de uitzonderingen hoort. Dan heb je gewoon effe pech, maar nogmaals, het gaat vanzelf over.

"Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is om ter uitvoering van de Richtlijn 2000/78/EG, tot instelling van een algemeen kader voor gelijke behandeling in arbeid en beroep (PbEG, 2000, L303) alsmede in verband met artikel 1 van de Grondwet, het maken van onderscheid op grond van leeftijd bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs te verbieden" Afwijzing met alleen de reden "je bent te jong" is idd leeftijds discriminatie omdat er alleen wordt gerefereert naar de leeftijd. Dit word meestal omzeilt door de reden " we zoeken iemand met meer ervaring " Voorbeeld nummer 2 is ook leeftijds discriminatie omdat men ook hier selecteert op grond van leeftijd. Omdat men begin 20 is wil nl niet automatisch zeggen dat er niet genoeg ervaring is. In de link vindt je een uitleg van de "Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid "

Bronnen:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/st...

Als je solliciteert voor bijvoorbeeld een acteur die een oude man moet spelen, is de afwijzing legitiem. Echter kan het in andere gevallen discriminerend overkomen, maar is het een synoniem voor weinig (levens) ervaring.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100