Mag de term "extra kwaliteit" zomaar op een etiket vermeld worden?

Soms staat op verpakkingen "extra kwaliteit". Dat klinkt wel leuk maar mag zo'n vage term zomaar gebruikt worden, of zijn fabrikanten nog verplicht om dat nader toe te lichten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja hoor, dat mag, want het zegt geen fluit. Dus dan lieg je ook niet. Kwaliteit is ook al een beetje relatief begrip. Maar dat maakt niet uit; zolang er geen keiharde (medische) claims op een verpakking staan, mag een product alles roepen in de hoop dat de potentiële klant er in trapt. Denk ook aan veel gehoorde kreten als : "helpt bij / ondersteunt / draagt bij aan / verbetert " die je veel op ..."voedingssupplementen" (want geneesmiddelen mogen ze beslist niet heten) staan. Allemaal geleuter, maar klanten slikken het als zoete koek. Ik zou eerlijk gezegd niet weten wat ik me voor zou moeten stellen bij extra kwaliteit appelmoes. Zit er meer suiker in ? Minder ? Mooiere appels ? Betere rassen ? Verhoogt dat de voedingswaarde ? Maakt dat het product gezonder ? Lekkerder ? Dan wat ? Andere merken ? Hun oude appelmoes ? Het lijkt me sterk... Het enige dat de klant met die informatie kan is hopen dat hij iets ' beters' heeft dan.....andere appelmoes ? Verse zelfgemaakte appelmoes ? Appels ?? Of zit het gewoon in een beter blik ? Affijn, dat plaatje mag de klant zelf invullen. Het zegt in elk geval niets betrouwbaars, meetbaars of controleerbaar over het product. Reclame - want dat is het natuurlijk - is niet objectief en hoeft ook niet waar te zijn. Als je maar opvalt. En dat doet het blijkbaar, anders had je deze vraag niet gesteld ;-)

Zijn allemaal loze kreten. Net als : nu met verbeterd extra lekker recept. Toegevoegd na 25 minuten: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/vraag-en-antwoord/wat-moet-er-op-het-etiket-van-voedingsmiddelen-staan.html Extra kwaliteit is geen voedingsclaim noch een gezondheidsclaim. Zolang het dat niet is(of iets anders in de paar punten genoemd) kan je er van alles op zetten. Als er "extra vergine" op een etiket staat is dat bijvoorbeeld een voedingsclaim.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100