kan ik op mijn 16 intrekken bij mijn vriend van 20 ?

Ik ben dus 16. Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn mama had een nieuwe vriend. Maar dit is al op zijn einde gelopen. Hij heeft drie zonen, één zoon (17) komt nog steeds erg veel bij mijn moeder. Hij blijft ook veel slapen. Er is al veel gebeurd met die jongen dat mijn moeder niet wou geloven maar het was de harde waarheid. Er is nooit verder op ingegaan. Ik voel me enorm achteruit gestoken door mijn eigen moeder. Ze doet meer voor de jongen als voor mij en mijn broer van negen. Hij krijgt veel van mijn mama. Ik vind het verschrikkelijk wat ze er allemaal voor doet. Nu heb ik al 7 maanden een vaste vriend (een echte serieuze relatie). Hij is 20 en woont alleen. Ik voel me veel beter bij hem en ik krijg daar ook meer liefde en steun. Ik heb er al veel aangedacht om bij hem te gaan wonen
En gewoon mijn leven verder te zetten. Maar kan dit ? Hoe zit dat in elkaar ? Zijn er voorwaarden ? Moet er toestemming zijn van mijn ouders ? Krijg ik mijn kindergeld ? Ik ga nog naar school ook dus geef me raad.

Weet jij het antwoord?

/2500

Beste Lientje98, Wat ik tussen de regels door lees is dat je de geborgenheid en liefde mist van een ouder. Niet gek natuurlijk gezien je thuis situatie . Ik ken je situatie verders niet maar heb je al geprobeerd om hierover te praten met je moeder? Samenwonen is geen kleine stap en al zeker niet als je nog naar school gaat. Wat betreft je vragen over het samenwonen is de wet heel duidelijk , je bent minderjarig en minderjarigen vallen onder ouderlijk gezag. Wat voor jouw betekent dat je toestemming moet hebben van je ouders om samen te wonen. Dit kan aangevochten worden maar let er dan wel op dat er dan instanties bij gaan komen die je er waarschijnlijk niet bij wilt hebben , denk aan jeugdzorg , kinderbescherming enz. enz. Wat betreft de kinderbijslag , deze is bedoelt als ondersteuning in de kosten van de opvoeding. Ouders gaan hier verschillend mee om , de 1 geeft het direct aan het kind als kleding geld , de ander gebruikt het voor ondersteuning van het gezin(eten,huur,kleding) . Het is dus niet zo dat je dit geld zomaar voor jezelf kan claimen als je het huis uit gaat. Ik heb wat links voor je toegevoegd die je misschien helpen. 1 voor de kinderbijslag en 1 link uit een rechtenforum waarin ongeveer dezelfde situatie wordt voorgelegd als die van jouw. Succes , en nogmaals ik raad je aan om eerst eens met je moeder te praten over hoe jij je voelt.

Bronnen:
http://rechtenforum.nl/forum/thread/title/...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ki...

Lien, Ik wil hier even op reageren. Je voelt je tekort gedaan door je mama maar het feit dat zij wel zorgzaam en liefdevol omgaat met die jongen van 17 betekent voor mij wel dat zij een goed hart heeft. Jij wil volgens mij vooral je slag thuishalen en bij je vriend intrekken. Je bent verliefd maar...minderjarig en je mama zal begrijpelijkerwijze heel erg gekant zijn tegen je relatie met een 20-jarige. Is trouwens strafbaar! Opletten hiermee ! Niet te vergeten is dat je mama voor, tijdens en na de scheiding ook heel wat heeft meegemaakt en veel verdriet zal hebben gehad. Jullie beseffen echt niet wat dit allemaal met zich meebrengt. Je klinkt me heel volwassen voor je leeftijd en mede daardoor kan ik me niet voorstellen dat je die 17-jarige niet op zijn punt kon zetten toen "er vanalles gebeurde"... was je vriend toen ook al bij je ? Trouwens je hebt het hier maar heel eventjes over je broer en helemaal al niet over je papa ! Ga je niet bij hem ? En heb je je grootouders nog ? Wat zeggen die daarvan ? Misschien kan je bij hen een poosje intrekken tot je je weer wat beter voelt bij je mama. Als dit natuurlijk je kleine broer niet teveel verdriet doet hé... Och het komt wel goed met je mama en je moet die jongen als een stiefbroer zien... das een mooie oefening voor als je mama een nieuwe relatie heeft, dan komen er weer "nieuwe" mensen bij hoor waar je ook weer rekening mee zult moeten houden. En ook mama's hebben een leven, naast het leven voor en met hun kinderen.

Je kunt niet zomaar bij jou vriend intrekken. Ouder(s) en/of een gezinsvoogd moeten hiervoor toestemming geven. Omdat je minderjarig bent sta je nog onder ouderlijke gezag. Ga je toch zonder toestemming bij je vriend wonen dan is jou vriend strafbaar onder de regel van " onttrekking aan het ouderlijk gezag" (art. 279 Wetboek van Strafrecht). Wat je wel kunt proberen is om via jou moeder of vader een tijdje bij een familielid te gaan wonen. En je kunt altijd nog jeugdzorg inschakelen, maar geloof mij dat wil je echt niet. Je krijgt dan strengere regels om naar buiten te gaan, moet je verantwoorden naar wie je gaat en de kans is groot dat je met probleemjongeren in soort leefgroep moet samenwonen. Echt geen fijn leven. Ik zou die 2 jaartjes nog even doorbijten en afwachten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100