Heb je een zendmachtiging of een andere vergunning nodig voor een GPRS of UMTS zender en hangt dit nog van het zendvermogen af?

Ik stel deze vraag omdat ik elders iets las over (beveiligings)camera's die kennelijk stoorden op de ontvangst van GSM telefoons.

Ik kan me voorstellen dat GSM en de dataverbindingen die in mobiele toestellen gebruikt worden (zoals GPRS/UMTS) ook voor andere doeleinden gebruikt zullen worden dan alleen mobiel internet op daartoe geschikte toestellen. Een beveiligingscamera is daarvan denk ik een voorbeeld.

Ik neem echter aan dat uitzenden op dat soort frequenties niet zomaar mag, maar dan kom ik uit op het punt dat je met een telefoon ook uitzendt op die frequenties.

Mijn vraag is dan ook met name of je een vergunning nodig hebt en waar dit van afhangt. Met andere woorden, mag het met een gewoon telefoontoestel omdat het type goedgekeurd is, maar moet je voor andere apparatuur een losse vergunning aanvragen? Speelt het zendvermogen nog een rol?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor een GPRS of UMTS-zender is een zendmachtiging verplicht ingevolge de Telecommunicatiewet. Hieronder kun je nalezen voor welke frequenties vergunningen nodig zijn.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/zoeken_op/regeli...

Zover ik weet zitten beveiligingscammera's op de 2.4 GHz en daar is geen vergunning voornodig. Ze hebben een laag zendvermogen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100