Wanneer mag de douane je aanhouden?

Als je geen crimineel bent, je staat op geen enkele zwarte lijst en je hebt een geldig paspoort en ticket in je handen. Enfin je gaat op vakantie naar het buitenland vanuit Nederland.

Zijn er dan nog redenen waarom de douane je zal aanhouden waardoor je niet op reis kunt gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De douane is niet in je geïnteresseerd, als je op vakantie gaat. Die vind je pas weer boeiend, als je terug in Nederland komt met je koffers. De marechaussee die je paspoort controleert, zal in de computer evt. redenen zien staan, waarom jij het land niet uitmag : een gepleegde misdaad, enorme schulden door niet betaalde boetes of belastingen, dat soort dingen. Als je de paspoortcontrole gepasseerd bent, kunnen de mensen van de security nog redenen vinden om je apart te nemen bij het onderzoeken van je bagage.

openstaande bekeuringen of een belasting schuld

Natuurlijk; als ze verdachte spullen in je koffer, tas of lichaam zien zitten wanneer deze door het controle poortje gaan. Ook kan het gebeuren dat je al dan niet per ongeluk een verdachte opmerking maakt over bijvoorbeeld een bom.

Als er een redelijk vermoeden bestaat dat je wel een crimineel bent. Als jij op vakantie gaat en ik bel de politie om te laten weten dat je een bom bij je hebt, grote hoeveelheden illegale kleding gaat exporteren of andere criminele activiteiten ontplooit. Als de beschuldiging overtuigend (en ernstig) genoeg is dan zal de douane je aanhouden voor verder onderzoek. Hierdoor kun je je vlucht missen. Als je niets gedaan hebt/bij je hebt zul je na verloop van tijd weer vrijgelaten worden. Maar dat kan al te laat zijn.

Ontbreken van een geldig visum, wanneer vereist.

De Douane mag zowieso aan elke grens iedereen die men wil controleren. De Douane heeftz elfs ism met de Marechausse regelmatig roadblocks op Schiphol staan met controle. Dus zelfs als je familie wegbrengt kan je aan de kant gezet worden. Overigens zel men eerder bij terugkomst controleren dan bij weggaan. Invoer levert meer op dan uitvoer. Maar de Douane controleert ook op in en uitvoer van bedrigde dieren, etc etc. Ik werk op Schiphol en ook ik wordt regelmatig door ze gecontroleert ook op de gewone wegen rond Schiphol.

Staande houden mag elke douanier overal en altijd... Aan houden niet, dan moet er een reden voor zijn... Een gegronde reden... Dus als een douanier je staande houdt en dan ziet dat je smokkelt, dan mag hij jou vervolgend aanhouden... Zo zit dat... Nee dus, zie bovenstaande uitleg...

Als je loopt te zwaaien met contrabande b.v,of wanneer je drugs te koop aanbiedt onder het oog van de douaniers. Als je je niet opvallend gedraagt,zal je niets gebeuren.

Wat verdachte witte poeder in je tas kan een reden zijn om iemand aan te houden.

De douane mag iedereen aanhouden, zonder dat daar een reden voor hoeft te zijn. Ook kunnen en mogen ze jou overal aanhouden. Dus niet alleen in de haven of op het vliegveld. Zij hebben een controlerende funktie en wanneer bij een controle blijkt dat er met jou iets niet in orde is (belastingfraude, openstaande bekeuringen, verboden goederen, etc...), hebben zij het recht om ervoor te zorgen dat jou vakantie niet kan doorgaan.

als ze vermoeden dat je iets te verbergen hebt

Ooit had ik een beetje verkering met een douane dame. Sindsdien weet ik dat ze je overal in Nederland staande mogen houden, ook zonder directe aanleiding of vermoeden. Op je schieten mogen ze overigens alleen op douane terreinen, dus dat scheelt.

- openstaand strafbaar feit - vermoeden misdrijf - steekproef (dus altijd)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100