Als men een HALT-straf toegewezen krijgt voor winkeldiefstal, moet de waarde van gestolen goederen vergoed worden?

Hallo,

Als ik wat uit een winkel zou hebben gestolen van aardig wat waarde (rond de 150 euro) en ik krijg een HALT-straf toegewezen, moet ik dan de waarde van de (reeds teruggegeven) gestolen spullen óók terugbetalen in de vorm van een geldboete bij HALT ondanks dat ik al een boete van de winkel (SODA) voor oponthoud en overlast opgelegd heb gekregen, en ook nog eens daarnaast een taakstraf bij HALT? Dit is mij namelijk niet duidelijk uit de website en verscheidene artikelen die ik heb gelezen.

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Rond de 150 euro? Een Halt straf is in het geval van diefstal enkel mogelijk indien het goed niet meer dan 150 euro kostte. Daarnaast moet de schade van het goed en de diefstal inderdaad vergoed worden. Dat wordt normaal al meegenomen in de 181 euro die via het SODA traject loopt.

Bronnen:
http://www.halt.nl/index.cfm/site/Halt%20/...
http://www.halt.nl/showdownload.cfm?object...

De SO-DA regeling en bijbehorende boete is alleen voor de overlast en extra werk dat je de winkel hebt veroorzaakt (de €181,- die je is opgelegd). Als je ook schade in de winkel of aan goederen hebt veroorzaakt dan moet je die apart betalen. Dat is dan onderdeel van de HALT straf. Voor winkeldiefstal is het maximumbedrag qua schade €150,-. Heb je meer gestolen of beschadigd dan krijg je geen HALT-straf maar ga je altijd naar de kinderrechter. Ook als de winkel de spullen die je hebt gestolen weer terug heeft kan het zijn dat je toch daarvoor moet betalen; bijvoorbeeld omdat je de verpakking hebt beschadigd of het artikel zelf waardoor de winkel het niet meer voor de nieuwprijs kan verkopen.

Bronnen:
http://www.halt.nl/index.cfm/site/Halt%20/...
https://so-da.nl/relaties/informatie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100