Hoe, waar en waarmee kun je een verzoek tot adelserkenning indienen?

Ik ben al een jaar of 2 bezig met mijn stamboom en veel van mijn voorouders (in de Middeleeuwen voornamelijk) zijn van adel. Hoe en waar kan ik dan een verzoek indienen tot adelserkenning? Ik heb zelf namelijk geen idee, nergens staat er informatie over. En in mijn GBA staan geen titels, maar dat zegt niks, veel mensen die recht hebben op een adellijke titel hebben er nog geen.

Iemand die mij kan helpen?

Met vriendelijke groet,

Jm. Indie-Judocus van Lieshout

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens de Nederlandse Wet op de Adeldom van 1 augustus 1994 kan verheffing van een Nederlands burger in de adelstand slechts plaatsvinden "bij Koninklijk Besluit" en kan de verheffing "uitsluitend plaatsvinden ten aanzien van leden van het Koninklijk Huis en van voormalige leden daarvan binnen drie maanden na verlies van het lidmaatschap van het koninklijk huis". De verlening van de titels "Prins of Prinses der Nederlanden" en "Prins of Prinses van Oranje-Nassau" wordt bij of krachtens de Wet lidmaatschap Koninklijk Huis bepaald.[1] In het verleden was er een ruimere regeling. Tot 1939 werden verdienstelijke Nederlanders, voor zover behorende tot patricische families, in de Nederlandse adelstand verheven. In 1953 besloot de ministerraad dat er geen nieuwe verheffingen, buiten het Koninklijk Huis, zouden plaatsvinden. De wet van 1994 bekrachtigde deze praktijk.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verheffing_(adel)

Mocht het zo zijn dat je door vererving recht hebt op een titel, dan is de Hoge Raad van Adel de instantie die daar uitsluitsel over kan geven. Zie de link. Zij hebben uitgebreide archieven, en willen je graag helpen daar de weg in te vinden.

Bronnen:
http://www.hogeraadvanadel.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100