Hoe geldig is een NIET ondertekend concept testament ?

Mijn vader ligt nu heel slecht ( 3 operatie's inmiddels ondergaan) door die kanker. Mijn vader word nu al bijna 2 weken slapend gehouden. Hij wilde voor de operatie een testament op laten maken. Zo een notaris komt dan met het concept. Die gast wilde mijn pa laten ondertekenen terwijl mijn pa totaal niet in staat is om dergelijke documenten te ondertekenen. De arts heeft zelfs een brief opgesteld dat mijn pa niet in staat is daarvoor. Als er dus niet word ondertekend, is zo een concept dan geldig of word het wettelijk teniet verklaard ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dan is die niet geldig. Artikel 4:109 BW bepaalt dat een testament nietig is, als aan de akte van uiterste wil de ondertekening door de erflater ontbreekt.

Als er getuigen bij het opstellen van de laatste wil overtuiging waren, dan is de laatste wil geldig. Het enigste wat de getuige dient te verklaren, dat het concept gelijk is aan de gesproken laatste wil overtuiging. Maar nu ga ik op de stoel van de Notaris zitten en die is dit soort situatie heer en meester. Wel dient het testament via een rechter toetst te worden als iemand twijfel uit over de geldigheid er van. Jammer genoeg komt de geschetste situatie vaker voor dan je in eerste instantie zou denken. Als het gaat om een concept welke je vader nog nooit heeft gezien of ook nooit met hem is besproken, dan heb ik zo mijn vraagtekens over het nivo van de notaris. Als het gaat om het feit dat je vader zijn wensen heeft doorgesproken een notaris en de notaris heeft een bewijs met een getuigen er van. Dan is sprake van dat de notaris de laatste wilsovertuiging alleen heeft vertaald naar een correcte testament. En dan geld dat gesprek als de laatste mondelinge wilsovertuiging uit gesproken in de aanwezigheid van een notaris en een getuige. En dat is meestal de notulist.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100