Wanneer is iets precies een kansspel?

Als je bijvoorbeeld schaakt, dan lijkt me dat een tactisch spel, en geen kansspel. Dus als ik dat dan in groepsvorm zou willen doen, en iedereen zet 1 of meer € is op zn eigen winst, winnaar van het toernooi takes it all, zelfde als bij een pokertoernooi, is het dan een kansspel?

Maaaar...wat nou als mensen op elkaars schaakspel gaan gokken(?) / wedden? Dan heb je zelf geen vinger meer in de pap en wordt het een kansspel?

In de vraag heb ik er bewust voor gekozen om niet het woord schaken te gebruiken. Het gaat hier niet om schaken, maar om wanneer iets een kansspel is, en dus verboden om er geld op in te zetten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het wagen van geld op een behendigheidsspel is niet verboden . Dit blijkt uit de wet op de kansspelen . Als jij een roulettebak schuin opstelt , zodat de bal iedere draai aan doe hoge kant valt , heb je een legaal behendigheids spel gecreerd waar je mensen de gelegenheid geeft om op in te zetten. Vele exploitanten van kansspelen hebben in Nederland gepoogd een behendigheids aspect in te bouwen in een kansspel . Saturne , straperlo , Golden Ten en Opta roulette zijn voorbeelden . In het "saturne " arrest heeft de hoge raad destijds in een uitspraak over het behendigheids spel saturne , het criterium gesteld dat het merendeel van de spelers behendig moet spelen . In het "Golden Ten " arrest van de hoge raad is daar aan toegevoegd dat de bewijslast ook door deskundigen mag worden aangevoerd. Dus , als deskundigen zeggen dat iets een kansspel is , dan is het een kansspel , ook al kan een kleine minderheid van de spelers het spel behendig spelen . Een scherpe grens is er niet . Alleen schaken is 100 % behendigheid . Golden Ten bleek rond de 12 % behendigheid te zijn . Blackjack rond de 5 % behendigheid , en roulette 100 % toeval . Tenzij je de roulette dus schuin opsteld en de schijf steeds met de zelfde snelheid draait . Poker is uniek omdat het zowel als kansspel als als behendigheids spel gespeeld kan worden . De situatie is steeds anders . In een casino , als cash game zal het kansspel effect het grootst zijn , in een poker toernooi waar gespeeld wordt voor prijzen , is het behendigheids effect het grootst . Voor pokertoernooien is het wachten op een uitspraak van het gerechtshof of de hoge raad, waarbij wetenschappers hun inbreng hebben , waarna het spel zijn kansspel status zal verliezen . ( toernooien dus )

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100