Ik wilde een huis huren en kreeg te horen dat ik me hier wel in kon schrijven maar geen huurtoeslag aanvragen, hoe kan dit?

Het huis betreft een koophuis dus het is geen onderhuur. De reden dat ik geen huurtoeslag aan kon vragen was omdat het niet mocht van de bank maar ik begrijp niet hoe dit kan omdat het huis van de verhuurder zelf is en er niet woont. Er staat nog wel een hypotheek op het huis. Wat ik zelf kon bedenken is dat het invloed heeft op hypotheekrente aftrek of zoiets maar kon hier op internet niks over vinden. Als iemand me verder kan helpen heel graag!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat verhuur van de eigen woning door de bank niet wordt toegestaan is hier een oneigenlijk argument. Want de eigenaar verhuurt toch? En is alleen maar (onterecht) bang dat door de huurtoeslag bekend zal worden dat er toch verhuurd wordt. Als dat al bekend zou worden bij de bank is dat vanwege andere oorzaken bijvoorbeeld u woont het huis uit of maakt er een rotzooi van (wietplantage) Banken geven in eerste instantie liever geen toestemming, maar de praktijk is dat er bij bijvoorbeeld betalingsproblemen verhuur wel wordt toegestaan. En bij verhuur onder de Leegstandswet is er geen huurbescherming i.t.t. gewone verhuur. Als een eigen woning, vallend in Box 3 (zie hieronder) voor de eigenaar, verhuurd wordt is huurtoeslag voor de huurder mogelijk. U moet natuurlijk wel aan de voorwaarden voor huurtoeslag voldoen. Het inkomen / vermogen, zullen hier niet het probleem zijn. U moet een zelfstandige woonruimte huren. Allemaal waarschijnlijk niet het probleem. Wat een probleem zou kunnen zijn is de hoogte van de huur. Als u nog geen 23 jaar bent mag deze huur hoogstens € 389,05 per maand zijn. Als u 23 jaar of ouder bent mag de huur niet hoger zijn dan € 699,48. (jaar 2014) Het maakt voor de voorwaarden geen verschil of de woning een huurwoning is, een koopwoning of een woning in de vrije sector. Het kan dus zijn dat u niet aan alle voorwaarden voor huurtoeslag voldoet. Maar het kan ook zijn dat de verhuurder niet wil dat u huurtoeslag aanvraagt. Dat kan belastingtechnische redenen hebben. De verhuurder geeft de woning op in Box 1 met recht op hypotheekrenteaftrek. Dat kan alleen als de woning leeg én te koop staat. Een verhuurde koopwoning komt sowieso in box 3. De WOZ-waarde moet door de verhuurder worden opgegeven (minus hypotheekschuld) De inkomsten uit verhuur zijn echter NIET belast. Mogelijk voldoet u aan alle voorwaarden voor huurtoeslag, maar is de verhuurder c.q. eigenaar van de woning niet koosjer bezig en probeert hij van twee walletjes te eten: hypotheekrenteaftrek + huurinkomsten. Als dat zo is, zou u beter niet kunnen huren: verhuur is dan illegaal / frauduleus. Waar u aan meewerkt. Maar nogmaals: ALS dat zo is.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100