Is proefverlof een recht?

Ik dacht altijd dat een proefverlof een gunst was. Maar niet dat je dat af kunt dwingen. Ik verbaas me dan ook over dat gedoe van die raad voor de strafrechttoepassing en Volkert van der G.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verlof voor gedetineerden is geen recht. De beslissing tot verlof ligt primair bij de gevangenisdirecteur. Deze moet echter wel gegronde argumenten hebben om geen verlof te geven. Bij een afwijzing van de aanvraag kan de gedetineerde in eerste instantie in beroep bij de commissie van toezicht van de gevangenis. Komt men er daar ook niet uit dan kan de gedetineerde in beroep gaan bij de onafhankelijke Raad voor de Strafrechtstoepassing. Deze raad toetst de afwijzing en in dit geval vindt men de argumenten van de directeur niet overtuigend. De raad brengt een advies uit aan de minister (staatssecretaris). Dit is echter alleen een advies en de minister hoeft dat dus niet op te volgen.

Door de heer Job van der Sande: woordvoerder Ministerie van Veiligheid en Justitie, voormalig parlementair verslaggever werd vandaag het volgende bekend gemaakt op Twitter: “Reactie op nieuws rond Volkert van der G: er is nog geen enkel besluit genomen over zijn verlofaanvraag” Vanavond is het volgende bekend gemaakt: Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie (VVD) verleent Volkert van der G. geen proefverlof. Met die beslissing passeert Teeven het advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Proefverlof is dus geen recht.

Bronnen:
http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/201...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100