Welke wet geldt er als een delict precies midden op de landsgrens wordt gepleegd?

Weet jij het antwoord?

/2500

een landsgrens is eigenlijk maar een dunne lijn. maar stel, een delict vindt precies op die dunne lijn plaats, dan is de wetgeving van beide landen, waartussen de grenslijn loopt, van toepassing.

dan treden de europese wetten in werking,of anders de verdragen die de buurlanden met elkaar hebben.

Veel meer dan vroeger werkt de Nederlandse politie de laatste jaren nauw samen met de collega's uit België en Duitsland. Bij een levensdelict op de landsgrens wordt bekeken welke nationaliteit het slachtoffer heeft. Als sprake is van de Nederlandse nationaliteit zal ons land het voortouw nemen. Een voorbeeld van zo'n zaak vind je hier: http://www.bd.nl/regio/brabant/zaak-grensmoord-nadert-climax-1.3897317 Mocht er een link zijn naar het buitenland (b.v. omdat vermoed wordt dat de dader daar vandaan komt) dan wordt gezamenlijk en in nauw overleg doorgerechercheerd.

Hier heb je dan te maken met Europees of internationaal recht. Over het algemeen zijn bepaalde voorrangsregels, wat deze regels onder andere zijn, kunnen weer verschillen afhankelijk van de staten en de verdragen die tussen de staten geldt. Factoren die een rol kunnen spelen zijn de nationaliteit van de pleger, van de slachtoffer, woonplaats van de pleger etc. Toegevoegd na 1 minuut: Verdragen die zijn gesloten tussen landen staan altijd boven nationale wetgeving. Als er strijd is tussen het verdrag en de nationale wetgeving van een of beide landen, dan geldt uiteraard het verdrag om zulke conflicten te voorkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100