Zijn wij als instelling verplicht aangifte te doen van verkrachting van een minderjarige?

Ik werk met jongeren. Een autistsich meisje ( 15) heeft ons verteld dat zij verkracht is, door twee bekenden. We hebben geen bewijs maar ook geen reden om te twijfelen aan haar verhaal. Zelf wil zij geen aangifte doen hiervan.
Zijn wij als instelling of medewerkers van deze instelling, verplicht om aangifte te doen? Haar ouders weten het ook.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent verbonden aan een beroepsgeheim en hierdoor ben je niet verplicht om een aangifte te doen, muv wanneer de aangifte een levensbedreigende situatie voorkomt. Dit onder andere om de vertrouwensband met je cliënt niet te schaden. Wanneer zij weet dat alles wat ze in vertrouwen vertelt wordt doorverteld aan de politie terwijl ze dat absoluut niet zou willen, breekt het vertrouwen vaak en zal ze minder snel geneigd zijn zulke problemen te bespreken. Best dus het meisje zelf overtuigen dat aangifte een goede stap is.

Is het gebeurd toen ze onder jullie toezicht stond? Wat zeg haar persoonlijke begeleider ervan en is er een voogd of curator van haar die ook een beslissing mag nemen. Ze zit niet voor haar zweetvoeten in een instelling en kan beter die beslissing voor haar genomen worden. De instelling is verplicht het te doen wat dat meisje is onder haar toezicht gezet, maar probeer het eerst op de normale manier zoals jullie protocol het aangeeft. Ik weet uit ervaring dat instellingen het altijd in doofpotten proberen te stoppen of te bagatelliseren om alle rompslomp er om heen niet te hebben.

Niemand is verplicht om aangifte te doen bij politie echter als men weet heeft van een dergelijk gebeurtenis men als instelling verplicht hier melding van te doen bij het AMK daar het nog een kind betreft. Ik raad je wel aan om minimaal melding te doen van een dergelijk voorval bij politie, laat het kind niet in de kou staan. Hierboven wordt gesuggereerd dat zo iets onder beroepsgeheim valt, een misdrijf tegen een cliënt valt nimmer onder het beroepsgeheim.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100