Als iemand je logingegevens hebt gegeven en je gaat nadien in zijn account, is dit dan hacking?

Een vriend van mij heeft mij na een jarenlange vriendschap ineens laten zitten door zijn eigen koppigheid. Ik wist zijn gegevens, die heeft hij mij gegeven en hier heb ik ook nog bewijs van. In een woedeaanval toen ik ineens vanalles over hem te weten ben gekomen, ben ik met zijn logingegevens beginnen inloggen. Hij heeft mij nu bij de politie aangeklaagd voor hacking. Is dit dan hacking, aangezien hij zijn gegevens zelf heeft gegeven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is geen hacking, net zoals het geen braak is als je met een gegeven sleutel iemands huis binnenkomt, maar het is wél inbreuk op de privacy.

Ja, dit kan beschouwd worden als hacking. Je probeert immers toegang te krijgen tot de gegevens van iemand anders. "Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers en het netwerk. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens. Dit kan op verschillende manieren: - door het achterhalen van iemand zijn inloggegevens (door deze te raden of slimme vragen te stellen) - door iemand te dwingen zijn gegevens te vertellen (door bedreiging of chantage) - via Phishing" http://www.vraaghetdepolitie.nl/sf.mcgi?237 Toegevoegd na 2 minuten: Maar hoe dan ook... Je breekt in feite in in zijn mailbox, website of wat dan ook. Heb je zelf dan wel het idee dat je "Goed" bezig bent?

Er is sprake van computervredebreuk volgens artikel 138ab van het Wetboek van strafrecht en je gaat vier jaar de bak in ;-) Artikel 138ab 1. Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt, als schuldig aan computervredebreuk, gestraft hij die opzettelijk en wederrechtelijk binnendringt in een geautomatiseerd werk of in een deel daarvan. Van binnendringen is in ieder geval sprake indien de toegang tot het werk wordt verworven: a. door het doorbreken van een beveiliging, b. door een technische ingreep, c. met behulp van valse signalen of een valse sleutel, of d. door het aannemen van een valse hoedanigheid. 2. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft computervredebreuk, indien de dader vervolgens gegevens die zijn opgeslagen, worden verwerkt of overgedragen door middel van het geautomatiseerd werk waarin hij zich wederrechtelijk bevindt, voor zichzelf of een ander overneemt, aftapt of opneemt. Zie link: http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/TweedeBoek/TitelV/Artikel138ab/geldigheidsdatum_03-05-2013

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100