Is het wettelijk toegestaan om informatie te delen (op bv. je website) over hoe torrents kunnen worden gedownload.

Het is verboden om auteursrechtelijke bestanden op internet te uploaden en dit is technisch gezien niet wat er met torrents gebeurd. Dus vandaar de vraag.

Nu wil ik op een informatieve website met andere mensen delen hoe ze bv. (auteursrechtelijke) programma's of films kunnen downloaden m.b.v. torrents.

Mag dit of kan ik boetes opgelegd krijgen o.d.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wetgeving inzake auteursrechten in de Lage Landen zegt letterlijk dat het effectief strafbaar is om "van auteursrechten voorziene bestanden up te loaden, te delen, te verkopen, er handel in te drijven of op een of andere manier financieel profijt uit te halen." Gebruikers van het Torrent netwerk "downloaden" bestanden vanaf verschillende andere computers en bieden het vervolgens, vanop hun eigen computer, aan om te uploaden. Dit gebeurt automatisch. Daarom is het downloaden van 'illegale bestanden' strafbaar, ook al download je het voor jezelf. De rechtbank zou vervolgens kunnen oordelen dat jij actief deelneemt aan diefstal, door instructief te geven aan dieven om het misdrijf te plegen. In dat geval ben je dan medeplichtig aan diefstal en zou je misschien ook veroordeeld kunnen worden. Recht is echter géén éénrichtingsverkeer en iedere rechtsregel is voor interpretatie vatbaar. Iedere rechtbank kan daarom zelf een oordeel vormen en kan dus anders oordelen over iets, ook al stond het wel zwart op wit in een wetsartikel

Ik denk dat het wel mag...alleen uploaden is illegaal, en downloaden is legaal. Als je maar geen voorbeelden van bijv. films of series noemt, en alleen het woord torrent of torrents gebruikt.

Ja dat mag. Ook bekende computerbladen publiceren regelmatig artikels hierover. Films en muziek downloaden is legaal in Nederland.

Bronnen:
http://computertotaal.nl/software/22117-to...
http://nos.nl/artikel/454024-definitief-ge...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ic...

Het downloaden met torrent is niets mis mee maar er zit een addertje onder het gras. Op het moment dat jij iets gedownload hebt met torrent word je een bron van waar uit de torrent de film weer upload voor andere gebruikers en ben je technisch gezien strafbaar ook al doet het een ander, je geeft, door torrent te gebruiken, torrent toestemming om dit te doen. Daarnaast; Als je informatie plaatst over films wat op de torrent gebruikt wordt om de film aan te prijzen kan je een rekening verwachten voor het schenden van de auteursrechten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100