Als je onder curatele wordt gesteld kan je dan verantwoordelijk worden gesteld voor erfschulden?

Als je ouders je onder curatele laten stellen kan je dan verantwoordelijk worden gesteld worden voor de schulden die overblijven na hun overlijden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iedere erfgenaam is verantwoordelijk voor erfschulden, dus ook iemand die onder curatele is gesteld (curandus). Maar iedereen kan ook een erfenis verwerpen of onder het voorrecht van boedelbeschrijving ( zogenaamd beneficiair) aanvaarden. Als uit die boedelbeschrijving blijkt dat er meer schulden zijn dan baten dan ben je niet met je eigen geld aansprakelijk voor de betaling van de schulden uit die nalatenschap. Als je onder curatele wordt gesteld dan krijg je een curator door de rechtbank toegewezen, die houdt toezicht op de curandus en zal er dus zeker voor zorgen dat de juiste maatregelen worden genomen in zo'n situatie. Toegevoegd na 18 minuten: Onder curatele stelling wordt door de rechtbank uitgesproken om bepaalde personen en hun omgeving te beschermen. Het betreft met name personen die aan een geestelijke stoornis lijden, verkwisten of alcoholverslaafd zijn. Het is niet zo dat iemand vanwege verkwisting of dronkenschap niet zelf zou kunnen handelen. Bij een geestelijke stoornis ligt dat natuurlijk anders, dat zal van de aard van die stoornis afhangen of die persoon nog zelfstandig kan handelen. In de andere situaties is er dus vrijwel altijd sprake van handelen door de curandus en de curator samen. De toestemming wordt verleend voor een bepaalde rechtshandeling of bepaald doel en dient schriftelijk te worden verleend door de curator.

Als je hun erfenis aanneemt wél!

Dat is een vraag die veel te ingewikkeld is om hier te beantwoorden en ook hangt het af van een heleboel persoonlijke factoren en omstandigheden, zoals. de reden van onder curatele stellen, wie het heeft aangevraagd, wie als de curator benoemd is. Curatele, bewind of mentorschap kan onder andere worden aangevraagd door de betrokkene zelf of zijn familie. Iedereen die meerderjarig is, kan tot curator, bewindvoerder of mentor worden benoemd. Wel gelden er eisen aan die benoeming. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/curatele-bewind-en-mentorschap/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-curatele-bewind-of-mentorschap-aan.html Als jouw ouders jou onder curatele laten stellen moeten zijn daarvoor wel een verdraaid goede redenen hebben. En als zij zelf als curator willen worden aangesteld, moet de rechter dat ook nog maar goedvinden. De kantonrechter luistert naar de voorkeur voor een curator, bewindvoerder of mentor van degene voor wie de maatregel is bedoeld, tenzij er goede redenen zijn om die persoon niet te benoemen. Benoemt de kantonrechter een andere persoon, dan geeft hij aan waarom dat is gedaan. Wat je doet is dus: * Bij de zitting aan de kantonrechter vragen of in jouw geval het allemaal wel nodig is. * Informatie gaan vragen over verwerping van de erfenis. Toegevoegd na 12 uur: Dus belangrijk om te weten is ook nog: Waarom willen ze jou onder curatele laten stellen? En wie zou dan curator worden?

Bij een nalatenschap ben je niet verplicht om deze te accepteren als er alleen schulden overblijven. Ook de jou toegewezen curator zal die niet acepteren.

Als jij onder curatele bent gesteld dienen alle zaken die betrekking houden op financiën goedgekeurd te worden door de bewindvoerder / curatorhouder. Indien de bewindvoerder / curatorhouder jou niet tijdig op de hoogte stelt van de erfenis en jij hem dus niet kunt weigeren dan is de bewindvoerder / curator schuldig aan het stijgen van de schuldenlast en kan daar op aangesproken worden, deze draagt namelijk de eindverantwoording omtrent het financieelplaatje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100