Is een man alimentatieplichtig als het kind na one night stand verwekt is en erbij zei de vader expres dat hij het kind niet wil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vader is een vader of hij het nu wil zijn of niet. Of het kind in een sec is verwekt of in een relatie doet er niet toe. Dus de vader moet alimentatie betalen.

Als hij het kindje bij haar verwekt heeft, dan zal hij inderdaad kinderalimentatie moeten gaan betalen. Grondslag kinderalimentatie: Als de moeder naar de rechter stapt en kinderalimentatie van je eist, is de kans groot dat de rechter dat zal toewijzen. Volgens de wet is iedereen die instemt met de verwekking van een kind, ook al was dit niet gepland, onderhoudsplichtig naar het kind toe. Ervan uitgaande dat jij de verwekker (biologische vader) bent, brengt dit met zich mee dat de moeder recht heeft op kinderalimentatie van jou. Deze onderhoudsplicht stopt als het kind 21 wordt, eventueel geldt er nog een verlengde onderhoudsplicht. Er hoeft evenmin nog betaald te worden, op het moment dat een ander op een later tijdstip het kind erkent. In dat geval wordt die ander onderhoudsplichtig naar het kind. Bij de berekening van de hoogte van de kinderalimentatie wordt doorgaans door de rechter wel rekening gehouden met de omstandigheden. Zo wordt de hoogte normaal gesproken bepaald onder meer aan de hand van de draagkracht van beide ouders en de welstand ten tijde van de breuk van de ouders. In dit geval wordt met dit laatste geen rekening gehouden en wordt uitgegaan van de welstand van de moeder, hetgeen doorgaans tot een lager alimentatiebedrag zal leiden.

Normaal gesproken moet hij betalen, echter als hij kan aantonen dat hij de geslachtsdaad op een veilige wijze heeft gedaan (condoom of vrouw bleef volharden dat ze anticonceptie gebruikt) hoeft hij geen alimentatie te betalen omdat de vrouw hem dan misleid heeft.

Als de man en vrouw niet getrouwd zijn ( meestal het geval bij een one night stand :) ) en de vader erkent het kind na de geboorte niet, dan is de man niet onderhoudsplichtig. Via de rechter kan de moeder de onderhoudsplicht later wel laten vaststellen. Er moet dan worden aangetoond, dat de man de vader is.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/sc...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100