Mag ik beelden van een strafbaar feit openbaar maken?

Een tijd geleden heeft iemand van van wie ik dacht dat het een vriendin was mij bestolen. Dit zelfde heeft ze gedaan bij alle leden van ons gezin.

Er zijn belastende beelden van gemaakt (omdat het vermoeden bestond dat deze zogenaamde vriendin van ons stal) en er is aangifte gedaan.

Nu wil ik alle mensen in mijn omgeving waarschuwen voor deze verschrikkelijke vrouw.

Mag ik de beelden openbaar zonder problemen openbaar maken? of mag ik posters rondhangen met haar foto..?

Mensen moet echt gewaarschuwd worden, nu blijkt dat wij niet de enige zijn geweest bij wie ze dit gedaan heeft!

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zal een probleem zijn met de "schending van de privacy". Niet doen dus of je kunt zelf aangeklaagd worden.

Nee, dat mag beslist niet, want dat zou eigen rechter spelen zijn. Wat wel mag is aangifte doen van de diefstal, en proberen het - illegaal want zonder haar toestemming verkregen - bewijsmateriaal te gebruiken om je verhaal te ondersteunen. Krom, maar rechter is de wet in Nederland helaas niet. Aangifte doen dus, en hopen dat je voldoende materiaal hebt voor een veroordeling.

In één van de reacties schrijf je dat de vrouw momenteel een hetze voert tegen jou en je familie en dat je om die reden de waarheid naar buiten wilt brengen. Ik kan me die frustratie goed voorstellen! Uit privacy-oogpunt mag je de beelden of naam van de betrokkene echter niet openbaar maken. De politie zal daar ook nooit toestemming voor geven. Openbaarmaking van beelden mag alleen met toestemming van het OM en met als doel om verdachten op te sporen. In dit geval is de naam van de verdachte echter al bij de politie bekend. Maar je staat niet helemaal machteloos, denk ik. Je kunt de beelden natuurlijk wel op het internet zetten (b.v. op YouTube) als je de verdachte volledig (!!) onherkenbaar maakt. Dat kun je doen door het gezicht te 'blurren' of een balkje over de ogen te plaatsen. (Doe dat wel zorgvuldig, anders krijg je beslist een aanklacht aan je broek!). Bij die beelden kun je natuurlijk vermelden dat het om 'de verdachte (!) J.S. uit G.' gaat, zonder verdere aanwijzingen naar die persoon. De media mogen dat doen, dus waarom jij niet? Als je jouw verhaal dan, mét een link naar de video, op b.v. het forum van Opgelicht plaatst kan, naar mijn overtuiging, niemand je iets maken. Het is wel verstandig om vooraf de politie te informeren dat je dit van plan bent en waarom.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100