Is het illegaal om een portemonnee plus inhoud niet terug te brengen naar de eigenaar?

Stel je vind een portemonnee met geld, mag je dit dan ook houden en uitgeven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dat mag niet je behoort het naar de eigenaar te brengen of de politie. het is dus verboden en wettelijk is het diefstal.

Officieel is dat verboden, je hebt een belangrijk eigendom gevonden van een ander. Dit kan overigens bijna niet gecontroleerd worden, dus als het gaat om een paar tientjes dat je vind, gewoon iets leuks voor je zelf kopen. Met een koffer geld met duizenden euro's is het wel verstandig om in te leveren bij de politie. Mvg. 112freak

Als jij weet wie de eigenaar is dan ben je vanzelfsprekend verplicht om het aan de persoon terug te bezorgen, in de staat waarin je de portemonnee gevonden hebt. Het is aan die persoon om te bepalen of jij een vindersloon krijgt. Weet je niet wie de eigenaar is dan kan je het afgeven bij het politiebureau in die omgeving, of je kunt er melding van maken dat je dit gevonden hebt (met beschrijving van hoe het eruit ziet). Als na een jaar niemand gereageerd heeft, dan pas mag jij je de inhoud toe-eigenen.

Niet zonder meer. Zie onder. "Ben ik verplicht om gevonden voorwerpen terug te brengen? De Regeling Gevonden Voorwerpen en het Burgerlijk Wetboek beschrijft de rechten en plichten van de vinder en van degene die de spullen kwijt is. De wet kent geen vindersplicht, maar wel een aangifteplicht. Dit houdt in dat u niet verplicht bent om een voorwerp dat u vindt, op te rapen. Raapt u het voorwerp wel op? Dan moet u het zo snel mogelijk bij uw gemeente afgeven. Wanneer ben ik eigenaar als ik een voorwerp vind? De eigenaar kan gedurende een jaar na de aangifte het voorwerp terugvragen. Meld de eigenaar zich binnen dit jaar? Dan moet u het voorwerp teruggeven. Is er een jaar voorbij gegaan zonder dat de eigenaar zich heeft gemeld? Dan bent u de rechtmatige bezitter van het voorwerp. U moet wel op tijd aangifte doen. Anders wordt u pas na twintig jaar de eigenaar van uw vondst. Ook sleutels en dieren kunnen gevonden goederen zijn. Mag ik een gevonden voorwerp thuis bewaren? De wet kent in principe geen afgifteplicht. U kunt een voorwerp dus thuis bewaren. Dit geldt niet voor gevonden paspoorten, rijbewijzen, andere identiteitspapieren en militaire artikelen. Voor deze voorwerpen geldt een ´deponeerplicht´, omdat het om gemeente- of staatseigendommen gaat. Bij het niet nakomen van deze verplichting maakt u zich schuldig aan het misdrijf verduistering. Wel kunnen sommige gemeenten een afgifteplicht in hun gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opnemen. Welke regeling geldt er voor niet-kostbare zaken? Voor gevonden voorwerpen met een dagwaarde van minder dan € 450 geldt een aparte regeling. De vinder kan zijn of haar vondst mee naar huis nemen, maar ook afgeven aan het gemeentehuis. Daarmee doet diegene afstand van zijn rechten. Meldt de eigenaar zich niet binnen drie maanden? Dan mag de gemeente de zaak verkopen, weggeven of vernietigen. De vinder heeft dus de keus tussen meenemen en na een jaar eigenaar worden of afgeven en alle rechten laten varen. Wat is het vindersloon? Meldt de eigenaar zich binnen een jaar? Dan moet u als vinder uw vondst teruggeven. De vinder heeft recht op een vergoeding, vindersloon genoemd, en mag de vondst eventueel houden, totdat de eigenaar betaalt. Betaalt de eigenaar niet binnen een maand? Dan laat de eigenaar daarmee zijn of haar rechten varen. De vinder wordt dan eigenaar. De hoogte van het vindersloon is niet bepaald. (...)"

Bronnen:
http://www.politie.nl/onderwerpen/gevonden...

Wie een voorwerp vindt, moet dit zo snel mogelijk teruggeven aan de eigenaar. Als de vinder niet weet wie de eigenaar is, moet hij het voorwerp zo snel mogelijk na de vondst melden bij de politie. Na melding kan de vinder kiezen om het voorwerp thuis te bewaren of het in bewaring te geven bij de politie. Gevonden rijbewijzen en reisdocumenten mag u niet thuis bewaren. Deze moet u altijd afgeven bij de politie. Als de vinder het voorwerp zelf bewaart, dan is hij verantwoordelijk voor het voorwerp. Dat houdt in dat het voorwerp in dezelfde staat moet blijven als bij de vondst. Hij moet dus ook voor het eventuele onderhoud van het voorwerp zorgen. De vinder is verplicht het voorwerp één jaar te bewaren. Als de eigenaar zich binnen één jaar bij de vinder meldt, is de vinder verplicht om de eigenaar zijn eigendom terug te geven. Dat betekent dat de vinder: de vondst bij zichzelf thuis laat ophalen door de eigenaar, of de vondst naar de eigenaar terugbrengt, of de vondst naar de politie brengt, zodat de eigenaar zijn eigendom bij de politie op kan halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100