Bijrijder vernield in psychische toestand voorruit. Wie betaald de schade?

Moet zijn verzekering (WA) de schade dekken?

In mei vorig jaar heeft een bijrijder in psychische toestand het voorruit van onze auto vernield.
De bijrijder is hierna opgenomen in een kliniek.

De verzekering van de bijrijder wil niet vergoeden omdat zij vinden dat de bijrijder de ruit opzettelijk heeft vernield.
Wij denken daar anders over, personen in een psychische toestand weten helemaal niet wat ze doen, weten niet eens waar ze mee bezig zijn, kunnen niet helder denken etc.

Wie heeft er gelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP), die maar in enkele situaties wettelijk verplicht is (denk aan autobezitters) staat vaak een bepaling als de volgdende: In zo'n AVP kom je vaak een bepaling tegen als: "Uitsluitingen a Opzet Niet gedekt is de aansprakelijkheid: 1 van een verzekerde voor schade veroorzaakt door en/of voortvloeiend uit zijn opzettelijk en tegen een persoon of zaak gericht wederrechtelijk handelen of nalaten;" Aantonen dat geen sprake is van opzet leidt slechts tot een welles-nietes spel met de verzekering. Overigens heb jij in feite niets van doen met de verzekering van de tegenpartij. Als de verzekering van de tegenpartij, om wat voor reden dan ook, weigert de schade te vergoeden dan zal de tegenpartij dit zelf moeten doen aan jou. Bedenk ook, dat wanneer de tegenpartij geen AVP-verzekering zou hebben gehad, dit ook het geval zou zijn geweest.

Er is geen gelijk , de dader dus de zgn patiënt is verantwoordelijk :( en wat zijn verzekering zegt tegen jou is niet van belang , dat moet hij of zij daarmee zelf uit vechten (of zijn ? ) sorry dan toch de bestuurder hij is de gene die toegang en toestemming gaf van stap maar in , je blijft als chauffeur min of meer verantwoordelijk voor je passagiers . Tja toch nog een keer in beroep gaan en vraag naar redelijkheid en billijkheid is patiënt op die dag opgenomen ? Dan iets meer kans , je brengt dan iemand naar een ? In een crises situatie . Maar je blijft overgeleverd aan de goeden tieren Vd verzekering . Succes .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100