Kan een koning of koningin in de gevangenis belanden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, want niemand staat buiten de wet. Officieel natuurlijk. Achter de bekende kamertjes zullen er wel regelingen zijn. Toegevoegd na 1 minuut: Er zijn natuurlijk landen waar een dictator alles kan maken, maar ik nam aan dat je meer toespitste op landen zoals Nederland en België.

De koning kan misschien wel in gevangenis belanden, maar dan niet krachtens zijn eigen wetgeving. In onze grondwet staat immers dat de koning onschendbaar is waarbij de ministers verantwoordelijk zijn voor de acties van de koning. Toegevoegd na 1 minuut: Derhalve staat de koning wel boven de wet. Parkeerboetes e.d. zullen dan ook altijd worden geseponeerd.

Neen, geen enkel staatshoofd kan in zijn eigen land in de gevangenis belanden. Elk staatshoofd heeft trouw gezworen aan de grondwet als een staatshoofd de grondwet overtreed zal deze eerst afgezet dienen te worden (dus is geen koning of koningin meer) alvorens er strafrechtelijk tegen het persoon opgetreden kan worden.

Zoals reeds werd vermeld kan de "Koning" niet gestraft worden voor wat hij doet of zegt, zolang hij het ambt van "Koning" draagt. Ook zijn wettelijke vertegenwoordiger, de Eerste Minister (of Premier), kan in feite geen straf krijgen, zolang hij zijn ambt draagt. Ministers hebben immers een parlementaire onschendbaarheid, waardoor ze eerst na een stemming in het Parlement, uit hun ambt gezet moeten worden, eer ze strafrechterlijk vervolgd kunnen worden.

Voor de Nederlandse wet is de koning of koningin (zolang in functie) onschendbaar en dus niet strafrechtelijk te vervolgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100