Mag je in je winkel iemand weigeren met een boerka?

Dit omdat je niet kan zien wie erin zit. Dus wanneer er gestolen word weet je niet wie het was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Op dit moment niet. Maar het CDA wil daar verandering in brengen. Omdat hun voorstel niet discriminerend mag klinken, noemen ze het een 'capuchonverbod'. Lees maar mee: di 24 nov 2009, CDA hint op capuchonverbod in winkels DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat het toenemend aantal overvallen op winkels aangepakt moet worden. De regeringspartij wil desnoods een capuchonverbod in winkels, zodat overvallers hun identiteit niet kunnen verhullen. De oppositie hoonde het voorstel van CDA-Kamerlid Coskun Cörüz dinsdagavond direct weg. SP'er Ronald van Raak sprak van een proefballonnetje, waarmee coalitiepartijen proberen om slecht beleid van dit kabinet een sociaal gezicht te geven. Tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken riep het CDA minister Guusje ter Horst op „iets“ te ontwikkelen om winkeliers te helpen in de strijd tegen winkeldiefstallen en roofovervallen, die vaak worden gepleegd door jongeren met een capuchon op. Cörüz pleitte voor technische of juridische middelen die ervoor zorgen dat overvallers zich niet langer kunnen verschuilen.

Nee, maar ik vind het helemaal geen slecht idee om het in te voeren.

Lastige vraag, en eigenlijk weet ik het antwoord niet precies, maar volgens mij is een winkel privé grond, dus je mag mensen weigeren die je niet welgevallig zijn (denk bv aan uitsmuiters/portiers bij een café/disco). Sommige winkeliers weigeren bv wel eens groepen van scholieren tijdens pauzes omdat die kennelijk ook vaak stelen en kennelijk mag dat...

Je mag iedereen weigeren. Het is jouw winkel. Maar dat wil niet zeggen dat de geweigerde je kaan aanspreken op de reden.

In Nederland wil men het gezicht kunnen zien en herkennen, een wandelende tent mag men net als iemand met een bivakmuts op, weigeren. Formeel zou je dan in je winkel een kledingvoorschrift kunnen hanteren, dat geldt immers ook voor een disco. Je wilt je klant kunnen zien, voor communicatie is gezichtsexpressie immers zeer belangrijk. Mensen die een burka willen dragen kunnen dat ook thuis doen, maar daar doen ze het juist niet. IK HEB NIETS TEGEN GELOVIGEN, dit heeft echter niets met geloof te maken, net als vrouwenbesnijdenis. We kunnen in Nederland ook TE tolerant zijn. Het is sociaal onaanvaardbaar je ergens te bevinden en je onherkenbaar te maken. Gezien het feit dat alleen misdadigers daar feitelijk belang in stellen kunnen we als Nederlanders besluiten het gezicht te willen kunnen zien. In overheidsgebouwen is deze regel al ingevoerd, heb ik begrepen. Dus moeten wij dat ook mogen omdat het blijkbaar niet als enige vorm van discriminatie gezien wordt.

ja dat mag . en wel om diverse redenen . net zoals in hun land het niet is toegestaan in je bikini op het strand te liggen, stellen wij de barbapappas niet op prijs .

Een winkelverbod is een civielrechtelijke aangegenheid en het is 'rechtersrecht', er is niet een specifieke bepaling die dit regelt. Voor zover ik de minister van Justitie begrijp moet er sprake zijn van een strafbaar feit: "Elke winkelier kan zelf een winkelverbod opleggen en handhaven. Een winkel is immers privé-gebied dat wordt opengesteld voor het publiek. Het winkelverbod moet wél aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de winkeldief op heterdaad betrapt worden en moet aan alle klanten kenbaar worden gemaakt dat gebruik wordt gemaakt van winkelverboden. Ook moet worden aangegeven voor welke delicten het verbod geldt en bij welke frequentie en hoe lang het verbod duurt." Indien een winkelverbod overtreden wordt valt dit onder huisvredebreuk wat strafbaar is gesteld in art. 138 Sr.

Bronnen:
http://www.recht.nl/doc/kst28684-35.pdf

Je mag niet zonder meer iemand weigeren, want het discriminatieverbod geldt ook voor winkeliers (in dit geval discriminatie op religie). Maar als de winkelier kan aantonen dat zijn doel legitiem is (dat is het voorkomen van diefstal zeker) en dat deze maatregel passend en noodzakelijk is (daarover valt te discussiëren) dan mag hij iemand met burka weigeren. Maar volgens mij is hier nog nooit een zaak over geweest.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100