ik ben verdacht van doorrijden na ongeval maar kan mij niks herinneren kan ik worden vervolgd?

ik heb een brief gekregen van de politie om te komen voor verhoord ben verdacht van doorrijden na aanrijding
ik weet hier helemaal niks van af en kan mij ook niks herinneren totaal niks
maar een getuige heeft mij kenteken opgeschreven en er is blijkbaar schade aan een voertuig gemaakt door mij auto
ik heb goed nagedacht kan mij niks herinneren dus ik dacht misschien heb ik een auto beschadigd onbewust dus dat ik echt geen flauw idee had
anders was ik gestopt want ik ben gewoon goed verzekerd
nu het volgende wegrijden na ongeval word gezien als misdrijf en krijg je ook een strafblad voor alleen ik heb niks gedaan en ben ook nooit met politie in aanmerking gekomen en heb ook geen verleden niks bij de politie
het mooiste is zelfs ben met de opleiding beveiliging bezig en om mij grijze pas te krijgen mag ik niet in aanmerking zijn gekomen met politie
nu mij vraag is ben aan einde van de opleiding stel je voor komt een rechtszaak en word beschuldigd?
is toch heel erg bizzar als ik een strafblad krijg van iets wat ik niet heb gedaan???
ook al zijn er getuigen misschien heb ik wel een auto geraakt maar weet het niet betekent toch niet krijg er straf voor??
weet iemand wat mij te wachten staat?"

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt alleen een strafblad krijgen als je wordt veroordeeld. Dat is dus pas als de rechter je schuldig bevindt aan dit misdrijf. Je kunt altijd worden verdacht van een dergelijk misdrijf, maar het is maar helemaal de vraag of de getuigen het kenteken wel goed hebben genoteerd. Het is dus van belang dat je precies kunt aangeven waar jij was op het moment dat dit gebeurd zou moeten zijn. En als je dat dan ook nog kunt aantonen op de een of andere manier, dan is er niets aan de hand. Maar stel je voor, er is een auto beschadigd op het moment dat jij daar met jouw auto langs reed. Dan was je daar wel aanwezig met je auto, maar dan nog moet het maar aannemelijk gemaakt worden dat jij met jouw auto die andere auto hebt beschadigd. Maar als die andere auto is beschadigd, dan moet dat ook zichtbaar zijn op jouw auto. Zo zie je, er zijn genoeg mogelijkheden om jezelf vrij te pleiten. Maar je vraag, of je kan worden vervolgd: - je kunt verdacht worden van een misdrijf. - verdachte zijn betekent niet dat je een strafblad hebt. - pas als je veroordeeld bent, heb je een strafblad.

Antwoord op de vraag: Ja, je kan worden vervolgd. Maar zo ver is het nog niet. Het lijkt me verstandig als je eerst de afspraak met de politie afwacht, en kijkt wat daar uit komt. Vraag even na of je naar de afspraak iemand mag meenemen, neem dan iemand mee die jou goed kent, kalm en rustig blijft, en die jij vertrouwt. Wat er daarna gebeurt kun je nu nog niks van zeggen, maar zo lang je niet voor de rechter bent geweest en niet bent veroordeeld hoef je in elk geval nog niet bang te zijn voor een strafblad. Ik kan me voorstellen dat het allemaal erg beangstigend is, als ik in jouw schoenen stond zou ik wellicht maandagochtend even langs de rechtswinkel gaan om e.e.a. na te vragen.

Ja, je kunt vervolgd worden, en ja, dit wordt inderdaad gezien als misdrijf. Maar eerst moet natuurlijk bewezen worden dat jij dit gedaan hebt. Als het gaat om blikschade dan kan ik me nog voorstellen dat je ergens wegrijdt zonder door te hebben dat je bijvoorbeeld meer dan een paaltje hebt geraakt, maar bij een groot ongeval is het natuurlijk raar dat jij niets meer weet. Dan moet je óf heel erg onder invloed zijn/black-outs hebben, óf je was er gewoon niet. Je moet dus een paar dingen goed navragen, en als het goed is doet de politie dat ook: heeft degene die jouw nummerbord heeft opgeschreven ook doorgegeven om wat voor auto het gaat? Stel dat er net één letter verkeerd onthouden is, dan sta je daar mooi met je rode fiat panda waar een mercedes bus gezocht wordt.. ik bedoel maar: er moet gecontroleerd worden of alle feiten kloppen. Aangezien het in Nederland zo werkt dat je onschuldig bent tot je schuld bewezen wordt, moet de ander aantonen dat jij inderdaad schuld hebt hieraan. Al helpt het natuurlijk als jij bonnetjes, getuigen of andere dingen kunt overleggen die aantonen dat jij op het bewuste tijdstip niet ter plekke was. Vertel gewoon aan de politie dat je echt niet weet wat er gebeurd is en dat je je van geen kwaad bewust bent, en vraag hen om aan te tonen dat jij daar inderdaad was. Eén getuige is natuurlijk wat mager, en een vergissing is zo gemaakt. Als er meer getuigen zijn, of er op een andere manier aannemelijk gemaakt kan worden dat jij inderdaad aanwezig was bij dit ongeluk, dan is het wijs om een advocaat te contacteren. Dat mág ook direct, maar is wellicht niet direct nodig. Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand, kun je jouw verzekering vragen je bij te staan. Is dat niet het geval, dan kun je in elk geval gratis advies vragen bij het juridisch loket, en daarnaast kunnen mensen met een laag inkomen in Nederland een beroep doen op de gesubsidieerde rechtsbijstand, dan betaal je alleen een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de hulp van een advocaat. Bij het juridisch loket kunnen ze je vertellen bij welke advocaat je daarvoor terecht kunt in jouw regio, mocht dat nodig zijn. Maar ga eerst maar gewoon praten, en neem iemand mee om je te steunen. Liefst iemand die kan bewijzen/getuigen van waar jij was op het moment van dat ongeval, als dat duidelijk elders was.

Het antwoord is ja, je kan worden vervolgd. De politie is nu nog bezig om de daadwerkelijke situatie uit te zoeken. Mocht er uiteindelijk voldoende en overtuigend bewijs zijn dat u doorgereden bent na een ongeval, dan kan de officier van justitie besluiten om vervolging in te stellen. Dan moet u inderdaad voor een rechter verschijnen. U schrijft dat u opgeroepen wordt als verdachte. U heeft als verdachte wel verschijningsplicht, maar u heeft ook het recht op zwijgen en recht op een advocaat. Wat de politie moet gaan doen is het volgende: zij moeten vaststellen dat uw auto op de plek van het ongeval was, en dat u erin heeft gezeten. Vervolgens moeten ze gaan onderzoeken of u ook daadwerkelijk bij het ongeval betrokken was. Dat kan door sporenonderzoek op de auto. Vervolgens moet vastgesteld worden dat u redelijkerwijs op de hoogte had kunnen zijn dat het ongeval plaatsgevonden heeft. Er zit een zeker risico aan het meewerken aan een verhoor waarvan u niet weet wat er precies gebeurd is. Ik heb hierboven opgesomd welke zaken bewezen moeten worden. Is het geval dat de politie al het bewijs al rond heeft, behalve dat u de bestuurder was, dan levert het beantwoorden van de vraag of u die dag met uw auto weg was al het sluitstuk op. Gezien uw toekomstplannen is het vooraf raadplegen van een advocaat geen overbodige luxe. Een advocaat kan met u bepalen wat juridisch de beste tactiek is.

het kan maar dat lijkt me heel onwaarschijnlijk. ik lees dat het om een klein krasje gaat op de bumper van de auto, dus de schade aan de andere auto zal ook meevallen. als het op een tijdstip is geweest waarop het donker was, en de andere auto stilstond toen die van je broer er tegenaan kwam is het helemaal niet onlogisch en ongeloofwaardig dat een van jullie hier niets van heeft gemerkt, of heeft gedacht een stoeprand of paaltje te raken/schampen. kijk, als je nu met een te hoge snelheid frontaal tegen een persoon aan zou rijden op klaarlichte dag in een drukke woonwijk en je voorruit zou beschadigd zijn en onder het bloed bv zitten was het een heel ander verhaal geweest. ook dat is doorrijden na ongeval. dit had je moeten zien dit had je wel kunnen voorkomen door 'normaal rijgedrag' dit had je kunnen horen hier had je voor kunnen stoppen na het ongeval. zou men onder invloed zijn van van alles en nog wat waardoor men het bovenstaande niet doorheeft en niet kan stoppen moet men deze schade op een nuchter moment alsnog melden aan de politie. (er is iets echt niet aan de haak, en anders zou men dit moeten melden als vernieling als het kwartje nog niet zou vallen) bij jullie is het anders: het is niet met hoge snelheid gebeurd het is geen geluid of dreun die je wel MOET opvallen/opmerken de schade is zo klein dat je er ook vanuit kan gaan dat deze er al zat (niet eerder was opgevallen) of door een ander persoon is aangebracht. en daarbij: men kan nooit bewijzen dat jij of je broer het was, of men zou dit moeten kunnen achterhalen. (justitie kan heel veel achterhalen maar dan ben je wel echt heel verkeerd bezig) de schade aan de andere auto zal ook niet enorm zijn. en al was het een dikke royce, nieuwe mercedes Benz SL, of een versgepimpte zeldzame caddi: dan is men echt wel all risk verzekerd. ALS er keiharde bewijzen zijn dat jij het zou zijn, en ALS men hier een rechtzaak van wil maken: dan vallen de kosten van een advocaat, griffiekosten, en eigen bijdrage (ook bij een toevoeging!) zeer waarschijnlijk in het niet bij de schade aan de andere auto. kortom, het is niet mogelijk te bewijzen, en het zal geen enkel nut hebben hier een zaak van te maken, laat staan ernstig genoeg zijn om jou welke straf/sanctie dan ook op te leggen.

Volgens mij is er alleen maar sprake van een misdrijf als er slachtoffers zijn. Of het valt dus allemaal mee, of het doorrijden is erger geweest dan je doet voorkomen. Het gaat waarschijnlijk echt niet alleen om een beschadigde auto. En ik denk dat je dan een zwakke zaak hebt, aangezien iemand jouw kenteken heeft genoteerd. Wat bewijst dat jij, of in elk geval je auto, op die plek aanwezig was.

Bronnen:
http://www.wetboek-online.nl/wet/WVW/7.html

auto gestolen/uitgeleend op tijdstip ongeval medicijngebruik (geheugen niet in orde) (in-)slaappillen (geheugen tijdelijk weg) alcoholgebruik ziek (geheugen) alibi (misschien kan je bewijzen dat jij en de auto ergens anders waren) soms worden kentekenplaten nagemaakt en gebruikt door criminelen heel ergens anders en is het niet moeilijk (getuigen) om te bewijzen dat je elders was. als je onschuldig bent, is het natuurlijk heel erg zuur dat je verdacht wordt van een misdrijf. echter pas bij veroordeling komt je toekomstige werk en huidige opleiding in de de problemen. of je veroordeeld en dus gestraft wordt, weten wij niet, dat weet straks de rechter. je bent per brief opgeroepen voor verhoor. ga zsm met de brief en je verzekeringspapieren (+id-kaart) naar een sociaal raadsman of juridisch loket of "gewoon" een advocaat en informeer of je direct juridische hulp nodig hebt, en wat je "moet doen". ga er wel heen, niet gaan is erg dom... sterkte ! Toegevoegd na 1 minuut: antwoord op je vraag: ja, je kan worden vervolgd.

Haal je net teveel doemscenario's in je hoofd. Veel ongelukken (of in dit geval een beschadiging van een voertuig) onttrekken zich aan de waarneming van de bestuurder. Heb je ZELF schade aan je auto die je niet kunt verklaren? De politiemensen zijn ook MENSEN. in het gesprek (ga er heen en vertel EERLIJK je beleving)zal de politie kunnen zien dat je niet liegt en niets te verbergen hebt. Dan ligt het plaatje al heel anders, bij misdrijf zit altijd een vorm van opzet of nalatigheid. Kom niet met een geslepen of gekunsteld verhaal. Ga jij op scherp spelen , dan doet de politie dat ook. Bij het (eerste)verhoor maag een advocaat niet aanwezig zijn in Nederland is mijn ervaring. Ik begeleid mensen die mentale problemen hebben en tja dan komt de politie er door hun "onhandigheden " aan te pas. Ze onderscheiden echt wel een geslepen linkmichel van een eerlijke burger die mogelijk buiten eigen weten wat schade heeft veroorzaakt. In dat laatste geval moet je hooguit de schade vergoeden of je verzekering betaalt dat. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat je een strafblad oploopt. Maak je dus geen zorgen, als je eerlijk blijft is ook de kans op een eerlijke behandeling het grootst. Toegevoegd na 3 minuten: EErste zin : net=niet (mijn Fries stond nog aan)

De wetgever stelt: Het is degene die bij een verkeersongeval is betrokken of door wiens gedraging een verkeersongeval is veroorzaakt, verboden de plaats van het ongeval te verlaten indien: a bij dat ongeval, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander is gedood dan wel letsel of schade aan een ander is toegebracht; b daardoor, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander aan wie bij dat ongeval letsel is toegebracht, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten. Volgens mij is dit niet van toepassing als ik je verhaal zo lees,dus ik denk dat het met een sisser zal aflopen. Ik hoop wel dat je verhaal klopt en dat je niet onder invloed was van alcohol, drugs of medicijnen en dat de botsing echt niet heel ernstig was. Anders ziet het er natuurlijk heel anders uit voor je. Je bent wel verplicht om mee te werken aan het politieonderzoek. De kans op vervolging bestaat dus wel degelijk, maar je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Het is wel van belang dat je aantoont waar jij was op het moment van het ongeval en ook moet nog maar blijken dat jij de bestuurder was.

Bronnen:
wegenverkeerstwet 1994 artikel 7

Ga dan gewoon naar het politiebureau, met het verhoor komen ze er waarschijnlijk wel achter dat jij het niet geweest was. Ik vind het wel een bijzonder verhaal, maar ik geloof je gewoon. Als je kenteken toevallig op een site staat (niet een kenteken-zoek-site, maar zoals een forum of goeievraag.nl), dan kan hij ook stiekem van jou auto af zijn gehaald en daar tijdelijk een nep-kenteken op zat. Of juist andersom.

Ik denk dat de ander eerst moet bewijzen dat jij daar ben geweest, of jij een goed alibi hebben daar niett te zijn geweest. IK zou heel diep graven en alle feitjes boven tafel willen krijgen, om te kunnen bewijzen dat jij niet degene kan zijn geweest. Misschien is het wel een andere maar heeft de gene een verkeerd nummerbord opgeschreven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100