Moet de moeder ook niet een deel van de alimentatie gaan betalen als een kind studeert , boven de 18 is en uithuizig woont ? Wetgeving ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Alimentatie wordt door de ouders afgesproken en dat komt in het ouderschapsplan wat bij de echtscheiding opgemaakt wordt. Als de ouders er niet uitkomen, dan bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie. Kinderalimentatieplicht loopt totdat de kinderen de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Wanneer een kind 18, 19 of 20 jaar is, dan moeten ouders de kosten van levensonderhoud en studiekosten betalen; dit noemt men een voortgezette onderhoudsplicht. Overigens wordt de afspraak over het betalen van alimentatie wanneer het kind 18 jaar wordt, vervangen door een afspraak tussen de betalende ouder en het kind zelf. Dat staat in deze bron: http://www.scheidingsweg.nl/pages/alimentatie.htm#Hoe_lang_duurt_de_alimentatieplicht De Rijksoverheid noemt dat anders, maar het komt op hetzelfde neer: De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot 21 jaar. Als kinderen tussen 18 en 21 jaar werken of studiefinanciering krijgen, heeft dat invloed op de hoogte van het bedrag. Uitgebreide informatie hoe lang de kinderalimentatie nodig is staat in de vragen en antwoorden. Op de site van de Rijksoverheid. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/kinderalimentatie

Vorige antwoord klopt niet helemaal. Als u of de moeder van uw kind boven een bepaald inkomen zit bent u wettelijk verplicht de studiefinanciering van uw kind aan te vullen. De moeder ook, maar als u gescheiden bent zal DUO dit apart beoordelen. Het kan dus zijn dat u, als u een hoger inkomen hebt, meer moet betalen dan de moeder. Het kan zelfs zo zijn dat de moeder niet hoeft mee te betalen. Dit is echter geen alimentatie, dit valt onder de wet studiefinanciering. U krijgt als het goed is een bericht van DUO dat u uw inkomen moet opgeven. Als u beide onder de grens zit ontvangt uw kind een aanvullende prestatiebeurs van de overheid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100