Kan er bij een burgerarrestatie ook sprake zijn van verzet bij arrestatie?

Als je een dief betrapt in je huis en je arresteert hem en hij verzet zich. Met veel moeite sluit je hem op in een kast maar je raakt daarbij gewond. De vraag is dan of de dief dan veroordeelt kan worden voor verzet bij arrestatie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aangezien 'arrestatie' een politiebevoegdheid is, kan de dief niet daarvoor veroordeeld worden. Je mag iemand wel aanhouden als je 'm op heterdaad betrapt bij het plegen van een strafbaar feit en daarbij zonodig 'gepast geweld' gebruiken. De fysieke dwang moet ophouden zodra een verdachte zich overgeeft of weerloos is. Bovendien moet je 'm meteen overdragen aan de politie. Toegevoegd na 48 minuten: Hieronder nog een stukje (uit de bron) waaruit je een idee kunt krijgen wat acceptabel is en wat niet en hoe erop gerageerd zal worden. Wat mag men als burger doen om een overvaller aan te houden? Burgers die (bijvoorbeeld) een overvaller of een inbreker op heterdaad betrappen, mogen deze persoon aanhouden, maar daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doen zij dat wel, dan maken zij zich schuldig aan eigenrichting en dat is strafbaar.(...) (...) Iedere burger mag dus een ander aanhouden als hij ziet dat deze een strafbaar feit pleegt. Daarbij mag de verdachte worden beetgepakt en in bedwang worden gehouden. Daarbij mag dwang worden uitgeoefend, bijvoorbeeld door hem tegen de grond te houden. Onnodig geweld mag niet worden gebruikt. Wapens mogen ook niet worden gebruikt. Dit is in ons land voorbehouden aan opsporingsambtenaren. Uiteraard mag degene die tot een 'burgerarrest' over gaat zich wel verdedigen als de verdachte geweld gebruikt. Deze verdediging moet wel in verhouding zijn met het door de verdachte toegepaste geweld. Zowel politiemensen als officieren van justitie betrachten in de praktijk in dit soort zaken een zekere coulance richting burgers die het initiatief hebben genomen tot een aanhouding. Het is begrijpelijk dat bij een schermutseling of een enerverende achtervolging degene die de aanhouding verricht meer fysieke dwang gebruikt dan in normale omstandigheden. Het mag echter niet zo zijn dat een verdachte die geboeid is wordt geschopt of geslagen. De fysieke dwang moet ophouden zodra een verdachte zich overgeeft of weerloos is. (...) Mocht het tot vervolging komen, dan wegen de omstandigheden rond de aanhouding uiteraard mee bij het bepalen van de strafmaat. Toegevoegd na 1 uur: En nog een correctie/aanvulling: Het woord 'arresteren' wordt door vraagsteller gebruikt, de wet zelf spreekt van 'aanhouden' (Wetboek van Strafvordering art. 53). Deze woorden zijn echter synoniem. Het zogeheten burgerarrest is toegestaan bij strafbare feiten die op heterdaad worden gepleegd. Daarbuiten mogen alleen opsporingsambtenaren arresteren.

Bronnen:
http://www.npreva.nl/burgerarrest.html

Voor verzet tegen de politie of personen die door de politie te hulp worden geroepen wordt er gegrepen naar artikel 180 wetboek v Strafrecht. Omdat het burgerarrest daar niet in voorziet is er dus niet direct sprake van verzet. Echter kan er wel terug gegrepen worden op de basis-artikelen zoals mishandeling en vernieling.

Nee, je hoeft niet mee te werken aan je eigen arrestatie. In dit geval kan de dief natuurlijk wel voor mishandeling of geweldpleging worden veroordeeld. Overigens mag u een dief niet opsluiten in de kelder, dat is gijzeling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100